Li s-a reprosat intelectualilor ca nu au veleitati de PR-isti si ca, fara o logistica performanta, interventiile lor in spatiul public risca sa provoace mai mult scintei decit efecte concrete.

Dupa ce „Apelul catre clasa politica", semnat de intelectuali pe la jumatatea lui februarie, a inflamat presa si reprezentantii clasei politice, ultimul numar al revistei „Idei in Dialog" a prilejuit o dezbatere cu tema „Intelectualii si politica". Publicatia a propus aceeasi tema de discutie la intilnirea care a avut loc miercuri seara la clubul Prometheus.

Sabotati de politicieni si de moderatori tv

Dezbaterea a fost moderata de Horia-Roman Patapievici (foto) si a pornit de la constatarea unei crize care nu afecteaza doar spatiul politic, ci si orice incercare de dialog a carei miza ajunge sa fie una politica. De la persoane si doza de irational pe care pot s-o antreneze in dezbateri, discutia a virat catre impactul mediatic pe care l-a provocat gestul semnatarilor protestului. Patapievici constata cu ingrijorare ca releul care ar fi trebuit sa conecteze scena politica, societatea si intelectualii care au amendat prestatia clasei politice a fost sistematic bruiat. Intelectualul semnala consensul dintre moderatorii tuturor posturilor de televiziune, pe de o parte, si al politicienilor, pe de alta parte, in a condamna interventia critica a intelectualilor in viata politica.

Intre apatie si activism social

Cei care au participat la dezbatere le-au reprosat intelectualilor apatia, incapacitatea de a emite mesaje cu impact, izolarea si lipsa de coeziune. Citeva dintre solutii ar putea veni din refrecventarea ideologiilor de stinga, a sugerat Costi Rogozanu, in timp ce Doru Buscu le recomanda intelectualilor actiuni care sa forteze media sa le asigure vizibilitatea si transmiterea unui mesaj clar. S-a invocat chiar datoria intelectualului de a convinge indivizii si de a le forja opiniile, rol pe care Patapievici il recunoaste mai degraba activistului socialist decit intelectualului. Prin actiunile de solidarizare si implicare directa in spatiul public, intelectualii nu fac decit sa-si manifeste statutul de cetateni, observa Patapievici. Pentru a interveni in stricta calitate de intelectuali, e nevoie s-o faca exclusiv prin mijloacele care le sint proprii si care le-au garantat un statut specific. Desi netransata, problema in dezbatere a provocat la o regindire a pozitionarii intelectualitatii in raport cu crizele din cetate.