El a mentionat ca, potrivit datelor OMS, Romania ocupa locul I in Europa ca numar total de cazuri cu hepatita C inregistrate, insa statistica este subevaluata atat la nivelul Romaniei cat si la nivel european. Specialistii atrag atentia ca cel mai ma
El a mentionat ca, potrivit datelor OMS, Romania ocupa locul I in Europa ca numar total de cazuri cu hepatita C inregistrate, insa statistica este subevaluata atat la nivelul Romaniei cat si la nivel european. Specialistii atrag atentia ca cel mai mare pericol il reprezinta faptul ca oamenii nu constientizeaza acest lucru, nu cunosc factorii de risc, in ce conditii se transmite virusul hepatitei C, nu stiu cum se diagnosticheaza, cum se trateaza sau cum se previne boala. In plus, cei afectati nu prezinta simptome, depistarea infectiei se face intamplator sau in cazurile foarte grave de ciroza, sau cancer hepatic. La randul sau, prof. dr. Alexandru Oproiu a subliniat ca intre 70 si 80% din cazurile cu infectie cu hepatita C se cronicizeaza iar evolutia este spre cancer sau ciroza hepatica. Totusi, depistata la timp aceasta boala poate fi tratata. Presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului (ARSF), prof. dr. Mihai Voiculescu a precizat ca exista o ingrijorare la nivel european privind numarul mare de cazuri de infectie si "pornind de la aceste realitati si de la Declaratia Parlamentului European din 29 martie 2007, asociatiile profesionale medicale considera ca este necesar sa se implice in realizarea unei campanii de comunicare, educare si preventie a hepatitei C". "Incercam, cu aceasta actiune, sa inlaturam temerile oamenilor de a se prezenta la medic si vrem sa scoatem in evidenta pericolele la care se expune populatia in lipsa unei cunoasteri adecvate a cailor majore de transmitere a virusului hepatitei C - transfuzii, sex neprotejat, tatuaje, piercing, folosirea de mai multe persoane a aceleiasi seringi, manichiura si pedichiura efectuate cu ustensile nesterile", a subliniat prof. dr. Voiculescu.
Campania care se va desfasura in intervalul 18 aprilie-31 decembrie isi propune sa-i informeze pe romani despre caile de transmitere, modalitatile de diagnosticare, precum si despre factorii de risc si evolutia bolii. Pe langa spoturi publicitare, materiale si brosuri tiparite, s-a infiintat o linie telefonica gratuita - 0800 883 000, care furnizeaza informatii despre locurile in care se pot face testari si diagnostic complete dar si un site: www.afladeC.ro. Voiculescu a mentionat ca un test costa aproximativ 50 de lei. ARSF va dona Institutului Fundeni 10.000 lei pentru testarea pacientilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.