Cu sase zile inainte de a incepe seria criminala, Cho Seung-Hui a inceput sa „lucreze" la un film de prezentare a propriei nebunii. Dupa primele doua crime, a trimis filmul catre NBC. Totul cu un singe-rece infiorator. Si totul intr-o atmosfera care nu poate fi descrisa decit cu un oximoron: ridicol-apocaliptica.

Mesajul este unul tipic anarhist, de infierare a sistemului asupritor. „Snobii" par a fi problema sud-coreeanului. De la vorbele recitate cu emfaza pina la costumatie si frizura, toate par imprumutate din zecile de filme cu killeri in serie. Sau din relatarile presei venite in cazul unor masacre asemanatoare. E evident ca in capul criminalului s-a amalgamat o intreaga cultura vizuala terorista a carei caricatura a tinut s-o intrupeze intr-un filmulet. Cu cit arata mai idiot, cu atit e mai infiorator, avind in vedere rezultatul actiunii sale.

Acuzatiile la adresa violentei in media sau in industria divertismentului nu au intirziat sa apara. Un excelent articol semnat de Jack Shafer pe slate.com vorbeste despre cercul vicios in care este prinsa presa. E fortata sa acopere complet un astfel de eveniment, iar apoi e acuzata ca a facut-o. Daca nu va place cum intra jurnalistii in viata oamenilor, ginditi-va ca nici lor nu le place deloc sa faca treaba asta, spune editorialistul. Si cita dreptate are. Cinismul reporterului seamana de multe ori cu cinismul medicului anatomo-patolog care a invatat sa priveasca un cadavru ca pe o harta cu indicii, nu ca pe o ramasita omeneasca. Este un mod de a se proteja.

Nu reporterii sint vinovati cind dau navala la locul crimei si incearca sa afle totul. Diferenta dintre o catastrofa aviatica si o catastrofa precum cea de la Virginia Tech este enorma din punct de vedere mediatic. Crimele in serie dintr-un campus distrug in mintea fiecarui individ sentimentul fragil al securitatii. De aici vine valul de emotie si de specula emotionala din partea presei. Cind un criminal isi gindeste crima inclusiv mediatic, regizind filme si aranjindu-si imaginea, nu media sint de vina. Sint si ele o victima.