Cultivatorii peruani ameninta cu blocarea soselelor daca presedintele Garcia continua eradicarea plantatiilor de coca, cu sprijinul SUA.

Alan Garcia a declarat, la inceputul lunii, un razboi deschis producatorilor de cocaina care protesteaza acum sub lozinca ĄCoca sau moarte!". Armata peruana a primit ordin sa incendieze plantatiile si sa bombardeze instalatiile de producere a cocainei. Guvernul de la Lima sustine ca in spatele cultivatorilor de coca se afla gruparea rebela marxista Sendero Luminoso. Ambasadorul SUA in Peru, James Curtis Struble, sustine oficial masurile presedintelui.

La ordinul SUA

Alan Garcia, reprezentant al stingii peruane, se pregateste sa efectueze o vizita in SUA, pentru a incerca sa ratifice un acord de liber schimb, fata de care Congresul SUA, dominat de democrati, este reticent.

Opozantii din Peru considera ca presedintele incearca, prin masurile dure impotriva fermierilor, sa cistige bunavointa Washingtonului, netinind cont ca 60.000 de familii de peruani subzista datorita cocai.

Lidera cultivatorilor de coca, deputata Nancy Obregon, a aratat ca masurile lui Garcia vor duce la militarizarea politicilor anti-coca, asa cum se intimpla in Columbia, condusa de Alvaro Uribe, fidel Washingtonului.

De altfel, presedintele si-a schimbat brusc pozitia fata de fermierii peruani. Cu citeva luni in urma, Garcia recomanda chiar folosirea frunzelor de coca in scopurile terapeutice traditionale, ca forma de lupta impotriva producerii de cocaina, asa cum a propus si presedintele bolivian Evo Morales. Garcia insusi a aratat ca foloseste frunzele de coca atunci cind gateste.