Produsul este preprăjit in ulei vegetal și urmează a mai fi prăjit incă o dată pentru a fi bun de consum. De aceea, nu este recomandat celor care nu au voie să mănance prăjeli.


Fish fingers Royal Arctic sunt batoane de pește pané, congelate. Pe etichetă sunt specificate următoarele: "conținut 70%: pește alb, făină de grau, apă, fulgi cartofi (emulsificator E 471 – mono și digliceride ale acizilor grași), făină de orez, sare iodată, drojdie, condimente; pané-ul: făină de grau, apă, amidon de cartofi, amidon modificat (unul dintre aditivii: E 1420 sau 1440 sau 1451 sau 1404), sare, drojdie, condimente, agent de creștere E 450 (difosfați), E 500 (carbonat de sodiu)". Este preprăjit in ulei vegetal.

ANALIZĂ. Este un produs pe bază de pește alb, de natură nespecificată. Acesta poate fi fie oceanic, fie de apă dulce. Pe langă aceasta, in compoziția produsului analizat mai intră și alte ingrediente de origine vegetală, făină de grau și de orez, fulgi de cartofi. Produsul conține, de asemenea, și o sursă de gluten, provenită din făina de grau. Producătorul nu specifică felul condimentelor folosite. Este știut că sunt persoane alergice la unele mirodenii, iar specificarea lor ar fi fost din acest punct de vedere foarte utilă.

CONCLUZIE. Din cauza faptului că produsul nu are etichetă nutrițională și nu se specifică natura uleiului vegetal folosit la preprăjire, aprecierile nutriționale nu pot fi făcute in intregime, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul conține totuși o cantitate apreciabilă de carne de pește cu valoare energetică ridicată, fiind totuși recomandată in toate regimurile diversificate și echilibrate, in care se consumă alimente sănătoase.
Pentru că produsul este preprăjit și urmează să fie din nou prăjit pentru a fi gata de consum, procedeul nu este indicat din cauza generării unor produși toxici din grăsimea și sursele de amidon conținute in preparat. Nu este indicat bolnavilor de celiachie, deoarece conține o sursă de gluten.

PRECIZĂRI