Hormonii dau tonul in sex

S-ar crede că bărbaților le alunecă ochii la sanii și fesele femeii. Și că femeile sunt mai rușinoase, privirea lor oprindu-se la ochii bărbatului. Surpriză. Cand fac dragoste, femeilor le zboară ochii la sexul bărbatului.


Un studiu aparținand unui grup de specialiști din cadrul Centrului de Cercetări asupra Creierului și Comportamentului din Atlanta susține că, in planul sexualității, femeile nu sunt atat de cerebrale pe cat le place lor să creadă. Heather Rupp și colaboratorii lui au prezentat o serie de fotografii erotice, in special cu cupluri aflate in momente intime, unor grupuri formate din femei și bărbați activi sexual. Obiectivul studiului: a stabili care sunt amănuntele care atrag și rețin atenția femeii și bărbatului in timpul actului sexual. Pentru aceasta s-a folosit un aparat care permite surprinderea mișcărilor privirii subiecților in momentele de intimitate. Cercetătorii au vrut in acest mod să verifice ipoteza potrivit căreia femeile focalizează in special fața partenerului, iar bărbații se interesează in special de fesele și sanii partenerei in timp ce fac sex.

SURPRIZĂ. Dar autorii studiului au avut o mare surpriză. Cercetătorii din Atlanta au fost nevoiți să noteze că bărbații au mai curand tendința de a-și indrepta privirea mai mult spre fața partenerei și mai apoi ei măsoară cu privirea restul corpului. În schimb, in aceleași momente de grație, femeile intarzie cu privirea asupra bărbatului aflat in plin elan sexual. Potrivit lui Heather Rupp, reacția femeilor este dictată de nivelul hormonal. Astfel, femeile care folosesc pilule contraceptive vor fi mai inclinate să privească sexul partenerului.

Aceste rezultate confirmă un studiu realizat in 2004 și publicat in revista Nature Neuroscience, care susține că excitațiile sexuale nu stimulează aceleași zone ale creierului bărbatului și femeii. La bărbat, amigdala, structură neuronală situată in lobul temporal, implicată in procesele emoționale, este mai ușor de activat de stimuli decat in cazul femeilor. În opinia lui Heather Rupp, este posibil ca tocmai activarea mai intensă a acestei zone a creierului la bărbat să explice atracția acestuia pentru chipul femeii atunci cand face dragoste.


FEREMONI, PARFUMURI, LENJERIE