Parlamentarii l-au suspendat ieri pe presedintele Traian Basescu. Structura votului demonstreaza ca PNL si UDMR au votat in bloc alaturi de PSD, PRM si PC.

Rezultatul votului, 322 pentru suspendare, 108 contra si 10 voturi anulate, era anticipat inca de miercuri la „bursa" pariurilor. Surprizele au lipsit, declaratiile anterioare coincizind cu modul in care s-a votat. Cu o zi inainte de plen, cinci partide - PSD, PRM, PC, PD si PLD - anuntasera ca voteaza la „vedere". Doar cei din PSD si PRM au respectat in proportie de 90% indicatiile, in timp ce doar o parte dintre democrati si liberal democrati s-au tinut de cuvint. Fiind vot secret cu bile, calculul structurii votului este pur teoretic.

Patrulaterul plus UDMR

Totusi, tinind cont de pozitia adoptata in plen, se poate face o „departajare" foarte aproape de realitate. PSD, PRM, PC, PNL si UDMR , adica formatiunile care s-au pronuntat clar sau voalat impotriva lui Traian Basescu, au avut ieri in sala 316 senatori si deputati. De partea cealalta, PD si PLD au beneficiat de 95 de voturi. Zona asa-zis neutra, compusa din minoritati si independenti, a numarat 29 de parlamentari. Teoretic, „coalitia" anti-Basescu a beneficiat de sase voturi din zona neutra, iar partizanii presedintelui de celelalte 13.

25 de absenti

De la sedinta de ieri au lipsit 25 de parlamentari: PSD - 5, PNL - 6, PRM - 2, PC - 2, UDMR - 1, PD - 2, PLD - 1, minoritati - 3, independenti neinregimentati - 3. Printre numele grele care au lipsit de la vot se numara premierul Tariceanu, care, desi a fost prezent in sala, s-a retras strategic, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si deputatul Relu Fenechiu de la PNL, Romeo Raicu (PD), Viorel Oancea (PLD), George Copos (PC) si Antonie Iorgovan (PSD), ultimul fiind internat in spital.

Geoana, deja in campanie

Oricum, cele doua tabere s-au evidentiat clar inca din timpul discursurilor. Acuzatorii presedintelui: vorbitorii din PSD, PNL, PRM, PC, UDMR, plus Cozmin Gusa. Aparatorii: cei din PD si PLD.

Seria vorbitorilor a fost deschisa de presedintele PSD, Mircea Geoana. Un discurs de campanie electorala. Basescu, infierat proletar in prima parte. Apoi, Geoana a trecut la pensiile mici, situatia din invatamint si educatie sau procentul slab al absorbtiei fondurilor europene.

Crin Antonescu da semnalul la PNL

A urmat liberalul Crin Antonescu, dar s-a simtit o mare diferenta. Sagetile liberale au fost trimise tot catre Cotroceni. Antonescu a incheiat spunind ca „electoratul nu este o sperietoare, nu este o amenintare. Ne vom prezenta la urne", si si-a exprimat speranta ca, la cinci minute dupa votul Parlamentului, in cazul suspendarii, „tranzitia in Romania sa se incheie".

Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, l-a acuzat pe seful statului ca, desi a condamnat comunismul, se dovedeste a fi „un marxist, un stalinist in ceea ce priveste ideologia si un comunist", avind in vedere prestatia sa politica si economica.

Voiculescu l-a mai acuzat pe seful statului ca ii lipseste viziunea politica si l-a gasit vinovat pentru starile de conflict aparute in timpul mandatului sau.

Vadim: „E vointa lui Dumnezeu"

Vadim nu a mai avut virulenta din alte cuvintari, dar acuzatiile dure la adresa sefului statului nu au lipsit. Mai ales ca presedintele de sedinta i-a permis sa vorbeasca mult peste spatiul alocat PRM. Tribunul, dupa ce a afirmat ca „Basescu a ajuns presedinte pe voturile lui Vadim", a mentionat ca „romanii nu l-au vrut niciodata presedinte, ci a fost impus de o forta straina". Vadim a intrat in retorica lui Gigi Becali, spunind ca „suspendarea lui Basescu nu este vointa noastra, ci este vointa lui Dumnezeu".

De regula, in plenuri in care se dezbateau situatii conflictuale, liderii UDMR adoptau o pozitie total neutra. Ieri a fost altfel.

Marko Bela: „Nu sintem copiii Presedintiei"

Marko Bela a avut un discurs destul de dur, aratind ca „presedintele Traian Basescu si-a depasit de multe ori atributiile".

„Domnul presedinte m-a facut pe mine si pe colegii mei din Guvernul Romanei ilegitimi. As vrea sa clarificam ceva: nu sintem copiii Presedintiei, nu presedintele ne recunoaste sau nu ca si legitimi, ci Parlamentul. Cel care contesta rolul Parlamentului contesta institutia de baza a democratiei", a declarat Marko Bela. Vizibil nervos, el a adaugat ca UDMR „nu accepta sa se readuca in Romania cultul personalitatii".

Blaga: „Basescu nu a respectat legea tacerii" „Este evident ca nu avem de-a face cu o problema de respectare a Constitutiei. Este o rafuiala politica. O reglare de conturi si nimic mai mult", a caracterizat secretarul general al PD, Vasile Blaga, demersul opozitiei de suspendare a presedintelui Basescu. In discursul sau de la tribuna Parlamentului, Blaga a tinut sa explice ca demersul de suspendare nu are nici un fundament, ci doar unul „pur politicianist". „Presedintele Traian Basescu a incalcat intr-adevar o lege alegind sa vorbeasca deschis despre aceste lucruri. Dar nu este vorba despre legea fundamentala a tarii. Legea pe care a incalcat-o presedintele este legea tacerii, omerta, care este legea fundamentala a mafiei", spune Blaga.

Hrebenciuc: „Eh, am gresit…" Maestru de ceremonii in Parlament a fost ieri Viorel Hrebenciuc. Fuma tacticos si dadea asigurari ca totul merge conform planului. Ora 11.00. Starea de incertitudine persista. „Nu ies voturile", zic tot mai multi parlamentari PSD * Hrebenciuc (foto) pare de negasit * Zvonurile care circula pe holurile Parlamentului spun ca Bogdan Olteanu s-ar fi suparat pe Hrebenciuc * Nu i s-au dat asigurari ca PSD nu va depune o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu, caz in care viitorul presedinte interimar, Nicolae Vacaroiu, va numi un nou premier, al PSD * 11.45. Reapare Hrebenciuc * „Totul e OK. Avem 320 de voturi" * Zimbetul reapare pe fetele pesedistilor * Cel mai fericit pare Andrei Alexandru, consilierul pentru presa al lui Nicolae Vacaroiu * Pesedistii fac haz de el pentru ca i-ar fi cerut bani lui Vacaroiu pentru un nou costum de haine * Fostul ministru PD Anca Boagiu e trist si are ochii in lacrimi * „Ce sa facem? Asta e…", o imbarbateaza un coleg * Isi face aparitia si Adrian Nastase * Se amuza cu niste colegi pe seama lui Mircea Geoana, „noul purtator de cuvint al SRI" * Discutie intre un ziarist si deputatul UDMR Kelemen Hunor: „- Cum votati? - … Incet" * 13.30. Hrebenciuc e foarte sigur pe voturile pentru suspendare: „Vom avea intre 330 si 340 de voturi" * Drept dovada a sigurantei sale, ii pune in buzunarul liberalului Radu Stroe cartela lui de vot * 14.56. Serban Nicolae ii anunta lui Hrebenciuc rezultatul votului: „Avem 322!" * „Eh, am gresit…", conchide Hrebenciuc.

Perle din Parlament * Leonida Lari (deputat independent): „Dna Buruiana, taci din gura ca spui numai prostii" * Daniela Buruiana (deputat PRM) - catre Leonida Lari: „Chiar daca esti traseista de profesie, nu esti deloc prietena cu sapunul si cu apa, chiar si la 48 de ani"

* Victor Ponta (deputat PSD): „Draga Traiane, daca azi pleci de la Cotroceni, te rugam sa nu uiti urmatoarele: sa iei urnele cu voturi pe care le-a furat PSD ca sa iesi tu presedinte. Sa iei tepele, care ti-au ramas la Cotroceni, pentru ca domnul Videanu a facut parcari la Piata Victoriei"

* Cristian Boureanu (deputat independent): „Sintem martori - si unii dintre dumneavoastra participanti - la o lovitura de stat deghizata de mintuiala sub masca democratiei"

* Marko Bela (senator UDMR): „Problema pisicii negre care a trecut in fata presedintelui nu se rezolva cu o singura oprire"

* Crin Antonescu (deputat PNL): „Traian Basescu de fapt nu a fost niciodata in Parlament, sau nu a ramas niciodata in Parlament, atunci cind a fost cazul sa asculte si ce zic altii. Domnul presedinte a venit in Parlament cam ca pentru o baie de multime, a vorbit si a plecat"

* Crin Antonescu (deputat PNL): „Prin votul de azi vom spune ca >Romania vrea sa iasa din umbra lui Voda"

* Corneliu Vadim Tudor (senator PRM): „Basescu a fost un amarit de maior. Ii propun lui Nicu Vacaroiu sa-l ridice la grad de colonel, sa se bucure si el"

* Corneliu Vadim Tudor: „Trebuie sa mai si ridem, nu sintem la parastas"

* Cristian Radulescu (deputat PD): „Traim in Caragiale. Adica, curat neconstitutional, coane Mircica, de exemplu, dar umfla-l pe Basescu"

________________________________________________

Citeste, despre acelasi subiect, in continuare:

Iliescu intra in al patrulea mandat

Suspendarea lui Basescu a fost initiata la finele anului trecut de Ion Iliescu. Prin asumarea pozitiei de presedinte interimar de catre Nicolae Vacaroiu, se poate spune ca Ion Iliescu intra, prin interpusi, in al patrulea mandat la Cotroceni.

L-au intors pe Basescu la popor

Asteptarea presedintelui in centrul Bucurestiului a tinut aproape o zi intreaga.