Nicolae Vacaroiu a declarat ieri ca in situatia in care Traian Basescu isi va da demisia se va muta la Palatul Cotroceni. Colaborator de nadejde al lui Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu (foto) este gata sa-i calce pe urme celui care „daca va fi vorba doar de suspendare, cele 30 de zile de interimat le voi asigura din biroul meu de la Senat. In situatia in care dl Traian Basescu isi va da demisia, in acest caz interimatul va dura trei sau patru luni si voi fi nevoit sa ma mut la Cotroceni. Tot in aceasta situatie va trebui schimbata garnitura de la Cotroceni, pentru ca efectiv nu mai avem presedinte", a declarat Vacaroiu. Intrebat de „Cotidianul" daca va da curs solicitarii PNL de a retrage trupele romane din Irak si daca va desemna o persoana pentru postul vacant de director al SIE, Nicolae Vacaroiu a raspuns: „Stiu ca am aceste prerogative, dar in acest moment nu stiu ce voi face. Sa asteptam intii sa vedem ce se intimpla in sedinta comuna a Parlamentului de joi".

Rocada cu Olteanu?

Intrebat daca exista posibilitatea sa predea prerogativele interimatului in functia prezidentiala presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, Vacaroiu a afirmat ca „exista orice posibilitate. Legea fundamentala prevede o astfel de varianta doar pentru cazul in care presedintele Senatului se afla in imposibilitatea de a prelua mandatul. Sa fiti convinsi ca am experienta necesara pentru a gestiona problemele curente legate de institutia prezidentiala. Dar, deocamdata, dupa cum observati, sint sanatos. Am o problema foarte mare pentru ca eu intotdeauna miercuri si joi am tenis si nu stiu daca mai am timp", a precizat seful Senatului. Surse din anturajul lui Vacaroiu ne-au declarat ca „nu se pune problema cedarii unui eventual interimat".

Drepturile presedintelui interimar

Ce nu poate sa faca: Conform reglementarilor privind interimatul functiei de presedinte al Romaniei, persoana care il va inlocui pe Traian Basescu in situatia in care acesta va fi suspendat sau va demisiona nu va beneficia de urmatoarele prerogative prevazute de art. 88-90 din Constitutie.

Nu va putea adresa mesaje Parlamentului; Nu va putea dizolva Parlamentul in nici o situatie; Nu poate organiza un referendum. Ce poate sa faca: Presedintele interimar preia toate prerogativele sefului statului consfintite de Constitutie, cu exceptia celor trei mai sus enuntate. In conjunctura politica actuala, tinind cont de problemele legate de Presedintie, dar aflate in suspensie, presedintele interimar poate numi directorul SIE (post vacant), poate decide in CSAT retragerea trupelor romane din Irak sau alte teatre de operatiuni straine, poate numi ambasadorul roman in SUA. (L.G.)