Dușmanul din sticlă

Anual, peste 800 de oameni mor din cauza băuturii. Alții ajung la dezintoxicare o dată la două, trei luni, pentru ca apoi să o ia de la capăt. Întorși acasă, rămași fără nici un leu, inventează rețete care le grăbesc sfarșitul. După nenumărate tentative de sinucidere, majoritatea celor salvați sunt bolnavii care au puterea să participe la orele de terapie.


Prima beție a avut-o cand era copil. La 5 ani. Și acum ține minte cum, pe furiș, in timp ce părinții săi ieșiseră in curte impreună cu oaspeții pe care ii aveau, a inceput să soarbă fiecare picătură din paharele rămase pe masă, golind și sticlele de lichior și bitter. "Într-o clipă am fost la pămant", povestește Cristian. Mai tarziu, pe la spatele casei sau prin vreun cotlon intunecos, se pitea cu vreo opt băiețandri, elevi de clasa a V-a, cu sticla de băutură ascunsă sub pulover și cu lipia și parizeul infășurate in ziar și nu plecau de-acolo decat tarziu, sprijinindu-se unii de alții.

"BOLNAVI, CA ȘI MINE". Bărbatul subțirel și cu privire cuminte are 44 de ani și vreme de aproape două decenii nu a fost bucurie sau tristețe pe care să nu și-o inece in băutură. Nu era zi in care să nu spargă obiectele de prin casă, să nu dea cu televizorul de pereți, să nu urle la soția sa sau să nu-și privească cu ură copiii, "care nu-l ințelegeau". "La admiterea la facultate eram atat de beat, că nu reușeam să citesc subiectele de examen", spune Cristian, și pleacă capul rușinat. Tarziu și-a dat seama că "bărbații adevărați" cu care se imprietenea la masele soioase ale carciumilor nu erau decat niște "oameni bolnavi, ca și mine". De la ei a invățat că atunci cand ți-ai dat și ultimul ban pe spirtoase, tot mai există o soluție: pastă de dinți frecată cu zahăr, peste care turnai apă, amestecai bine, iar la final, pe marginea paharului, fixai tubul de spray și tot alcoolul ii pulverizai in pahar. "Ajunsesem să beau orice, de la spirt medicinal la țuică făcută din electrozi", enumeră bărbatul "cocteilurile" care i-au nenorocit ficatul, care au făcut ca mainile să-i tremure, iar rușinea trecutului să nu piară niciodată. În opt ani, timp in care aproape că nu a mai știut de el, și-a schimbat locurile de muncă pentru că nu mai avea răbdare nici măcar o oră să stea fără băutură, și-a văzut duși la groapă doi dintre prietenii săi din copilărie, uciși de ciroză, a fost de mai bine de patru ori pe an internat la dezintoxicare, a avut trei tentative de sinucidere. Semnele lăsate de lamă pe pielea de la incheietura mainii poartă cu ele toată amărăciunea și absurditatea modului său de viață. De șapte ani frecventează grupul Alcoolicilor Anonimi. De șapte ani nu a mai băut alcool. Iar pentru a se impăca cu propriii copii, i-au trebuit doi ani.

CU BOLILE GRĂMADĂ. Conform Raportului Organizației Mondiale a Sănătății din 2006, consumul de alcool este pe locul cinci pe lista primelor zece cauze de deces la nivel mondial. În Romania, ultimele statistici ale Ministerului Sănătății arată că in 2005 peste 22.000 de oameni au suferit din cauza alcoolului. Dintre ei, 800 au murit. "Cel mai greu este atunci cand pacientul nu recunoaște că ar avea o problemă cu băutura. Însă consumul de alcool duce la hepatită, ciroză, afecțiuni ale nervilor periferici. Mersul le este greoi, nervii optici sunt afectați. Le arătăm toate aceste simptome și abia atunci incep să conștientizeze boala", spune Doina Constantinescu, medic psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia", cea care in 1993 a inființat in București grupul Alcoolicilor Anonimi.

"NU SUNT SINGUR!". "Mă numesc Cristin. Sunt alcoolic, și de 24 de ore nu am consumat nici o băutură alcoolică. Mulțumesc lui Dumnezeu și grupului că mi-au dat putere să rezist!" Așa a inceput intalnirea celor asemenea lui Cristi. Așezați in jurul unei mese lungi, in subsolul pavilionului 17 al Spitalului "Alexandru Obregia", 20 și ceva de oameni iși mărturiseau viciul. "La dezintoxicare, fizic am fost recuperat, psihic, niciodată", iși spune părerea Sașa, un bărbat ajuns la 52 de ani, după 25 de ani de consumat alcool. "Grupul nostru funcționează prin puterea confesiunii și a increderii pe care o căpătăm unii in alții. Asculți povestea unuia și iți dai seama că nu e diferită față de a ta. Îți spui atunci in gand: «Nu sunt singur». Ăsta e secretul. Să ințelegi că ai alături oameni cărora le poți spune despre coșmarurile pe care le ai noaptea, despre chinul orelor in care te gandești la cat de mult ți-ai dori să guști doar o picătură din sticla de tărie ascunsă sub pat. Să ințelegi că boala asta se poate vindeca."


PERSEVERENȚÃ. Din randul celor care frecventează grupul AA fac parte oameni care nu au mai băut alcool de 14 ani