Sever Voinescu a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare pentru functia de ambasador al Romaniei in SUA.

Sever Voinescu a declarat ca nu e surprins de avizul negativ: ĄPresedintele Comisiei de politica externa din Senat (n.r. - Mircea Geoana) s-a pronuntat in repetate rinduri in legatura cu candidatura mea si a cerut revizuirea ei".

Vot secret, cu biletele

Presedintele comisiei, Mircea Geoana, a anuntat ca va vota impotriva acestei nominalizari, considerind ca Voinescu nu poate fi echidistant fata de scena politica romaneasca, avind in vedere opiniile sale pro Basescu. Votul a inceput inainte ca Voinescu sa raspunda la intrebari. Unii membri ai comisiei au plecat din sala, inclusiv Mircea Geoana, dupa ce au vazut rezultatul votului secret.

Disputa pe CV

Pentru a termina cit mai rapid audierile, Geoana a sugerat ca Sever Voinescu sa nu mai vorbeasca despre pregatirea si experienta sa profesionala, ci sa treaca direct la obiectivele sale. Doi deputati fosti membri PNL, acum PLD, Vasile Pruteanu si Raluca Turcan, au subliniat ca CV-ul lui Voinescu este relevant pentru discutii si i-au reprosat lui Geoana ca n-a fost niciodata asa de pornit impotriva unui ambasador. Senatorul Cristian Cucuian (PD) a spus ca va contesta voturile negative, avind in vedere ca parlamentarii nici nu se mai aflau in sala in momentul audierilor.

Aviz consultativ

Lucian Leustean, propus pentru postul de ambasador in Slovacia, a primit, de asemenea, aviz negativ, comisiile aprobind candidaturile lui Cornel Feruta - ambasador pe linga organizatiile internationale din Viena, Eduard Iosiper - Israel, Calin Fabian - Olanda. Avizul comisiilor parlmentare e consultativ.