Liderul social-democrat a fluturat in fata presei doua biletele fotocopiate pe o hartie A4 despre care a spus ca ar fi fost scrise de adjunctul directorului SRI, Florin Coldea.
Geoana a sustinut ca aceasta este dovada prin care Coldea ar
Liderul social-democrat a fluturat in fata presei doua biletele fotocopiate pe o hartie A4 despre care a spus ca ar fi fost scrise de adjunctul directorului SRI, Florin Coldea.
Geoana a sustinut ca aceasta este dovada prin care Coldea ar fi solicitat cautarea in baza de date a serviciului a unor informatii compromitatoare despre Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru, judecatori ai CC. Pe copia xerox prezentata nu se regaseste insa nici un antet, data sau vreo semnatura a directorului adjunct al SRI. Geoana s-a declarat convins insa ca printr-o expertiza grafologica se va dovedi ca scrisul ii apartine lui "Coldrea" (asa cum l-a numit in mod obsesiv liderul PSD pe seful de la SRI). Dupa ce l-a acuzat de presedintele Basescu de intimidare a judecatorilor Curtii, santaj si politie politica, Geoana a parasit val-vartej conferinta de presa, fara a raspunde intrebarilor presei.
Notele - dovezi
"Traian Basescu a cerut serviciilor de informatii - SRI, SIE si UM 0962 a MI informatii compromitatoare despre judecatorii Curtii Constitutionale", a dezvaluit Mircea Geoana. In notele prezentate de Mircea Geoana sta scris: "Ion Predescu - Dosar Fond "X" (urmarire informativa) Dolj (predat CNSAS - P.V. 50975/02.10.2002); Nicolae Cochinescu - Dosar Fond "Y" Penal /Timis predat Procuraturii Militare Timis (P.V. nr. 79/1991);
Cojocaru Aspazia (2 file/note legate de Rodica Stanoiu, id in dosare terte) - a fost la CNSAS (se pare Pol. Politica)". Liderul PSD a sustinut ca are la dispozitie si originalele si a precizat ca aceste bilete ar constitui "dovada imixtiunii nepermise in viata democratica a Romaniei si a politiei politice practicate de Traian Basescu". Geoana a sustinut ca va cere o expertiza grafologica pentru a se demonstra ca scrisul din note ii apartine lui Coldea. Totodata, presedintele PSD a mentionat ca astfel de solicitari ca cele prezentate au existat si la SRI si la "doi si un sfert". "Daca la SRI suntem siguri, dincolo banuim", a comentat Geoana. Liderul PSD a afirmat ca informatiile obtinute de Coldea au fost transmise de acesta, si sefului statului.
Demisia conducerii SRI si a lui Basescu
Dupa ce a prezentat hartia-dovada, Geoana a cerut demisia de onoare a lui Basescu, demisia conducerii SRI si punerea sub acuzare de catre Parchetul Militar a lui Coldea. El a concluzionat ca avizul negativ asupra propunerii de suspendare dat, marti, de Curtea Constitutionala, a fost viciat. Geoana a cerut reanalizarea de catre Curte a propunerii de suspendare si infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta cu privire la actiunile imputate conducerii SRI. Totodata, Geoana a spus foarte clar ca toti cei 150 de parlamentari ai PSD vor vota pentru suspendarea presedintelui Basescu, iar votul va fi la vedere.
SRI nu a solicitat informatii
Biroul de Presa al Serviciului Roman de Informatii a comunicat oficial ca institutiei "nu i s-au solicitat si acesta nu a furnizat nici un fel de date cu privire la membrii Curtii Constitutionale, catre nici o institutie, cu exceptia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Materialul olograf prezentat in conferinta de presa si atribuit primului-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii, reprezinta o notita de birou, rezultat al verificarilor interne realizate la nivelul Serviciului Roman de Informatii, in contextul unor acuzatii vehiculate in media, de implicare a institutiei noastre in actiuni de santaj la adresa unor membri ai Curtii Constitutionale.
In urma verificarilor s-a stabilit faptul ca numai doua persoane dintre membrii Curtii Constitutionale au facut obiectul urmaririi din partea Securitatii:
- Nicolae Cochinescu - un dosar fond penal, predat Tribunalului Militar Timis in anul 1991;
- Ioan Predescu - un dosar de urmarire informativa, predat Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in anul 2002.
In legatura cu Aspazia Cojocaru, Serviciul Roman de Informatii nu a identificat in arhiva preluata de la fostele organe de Securitate nici un fel de date sau documente. Insemnarile respective au fost culese din articole de presa. Mentionam faptul ca institutia noastra a raspuns, conform legii, unei solicitari a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii de verificare a membrilor Curtii Constitutionale si in data de 22 martie 2005, date transmise prin adresa S/97075. Pentru a stabili cu exactitate modalitatea in care respectivele insemnari au ajuns in posesia unor persoane neautorizate, conducerea Serviciului Roman de Informatii a dispus crearea unei Comisii de investigare".
"N-au fost presiuni la Curte"
Curtea Constitutionala precizeaza, intr-un comunicat de presa difuzat ieri, ca asupra nici unuia dintre membrii sai nu s-au exercitat presiuni de catre autoritatile publice, partide politice, organizatii ale societatii civile ori reprezentanti ai acestora. "Curtea Constitutionala nu poate fi influentata sub nici o forma in solutionarea cauzelor cu care este investita in virtutea rolului sau de <<garant al suprematiei Constitutiei>>", se arata in comunicat. (O.B.)
Gusa: "Coldea minte"
Cozmin Gusa declara ca afirmatiile lui Florian Coldea, potrivit carora notitele referitoare la judecatorii Curtii Constitutionale le-ar fi facut in urma dezvaluirilor sale este o mare minciuna. " Eu am vorbit de doua nume: Aspazia Cojocaru si Kozsokar Gabor. Nu am vorbit nici de Ion Predescu si nici de Nicolae Cochinescu. Iar ceea ce spune el este o mare minciuna. Coldea a mintit Comisia SRI. El face aceasta declaratie ca sa iasa din situatia proasta care-l arata nu numai unealta unui presedinte bolnav de dorinta de a santaja, ci si un om care se deda la diferite acte de politie politica", spune Gusa. (B.C.G.)
Coldea isi recunoaste notele
Comisia SRI a declansat o ancheta care analizeaza daca Basescu este beneficiarul informatiilor despre judecatorii Curtii * Daca este adevarat, se trece la demiterea automata a presedintelui
Prim-adjunctul SRI Florian Coldea a recunoscut in fata parlamentarilor Comisiei de control a SRI ca scrisul de pe notele prezentate de Mircea Geoana ii apartine. In consecinta, Comisia a anuntat demararea unei anchete care sa analizeze daca Cotroceniul este beneficiarul informatiilor despre judecatorii Curtii Constitutionale.
Potrivit unor surse din Comisie, miza acestei anchete il vizeaza in mod direct pe presedintele Basescu. Concret, daca se dovedeste ca seful statului este implicat in verificarile facute de SRI, atunci se trece la demiterea sa automata din functie. Aceleasi surse ne-au indicat articolul 96, alineatul 2 din Constitutie potrivit caruia "propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui Romaniei pentru a putea da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa". Urmatorul alineat al aceluiasi articol arata ca "De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii Presedintele este suspendat de drept". Surse parlamentare ne-au preciazat ca pesedistii au pregatit iesirea lui Mircea Geoana pe acest subiect inca din urma cu o saptamana, strategia fiind ca aceste dezvaluiri sa motiveze, odata-n plus, plenul Parlamentului pentru suspendarea lui Basescu. Aceleasi surse ne-au dezvaluit ca biletelul prezentat ieri este primul dintr-o serie de documente, aflate in posesia PSD, care vor dovedi ca prim-adjunctul Coldea minte.
Explicatii "insuficiente si ineficiente"
Surse din Comisie ne-au precizat ca explicatiile lui Coldea, cum ca "inscrisurile" privitoare la judecatorii Curtii au fost facute in urma unor articole de presa care incriminau Serviciul, au fost "insuficiente si ineficiente". "Nu poti in luna aprilie sa te apuci de capul tau sa verifici dosarul unuia sau altuia de la Curtea Constitutionala, avand in vedere ca judecatorii urmau sa faca publica motivatia avizului privitor la suspendarea presedintelui Traian Basescu", ne-au precizat acestea. Pe de alta parte, Coldea a fost luat peste picior de parlamentari. "Nu cumva ati uitat biletelele pe la o sedinta a CSAT la care ati luat parte?", a fost intrebat ironic prim-adjunctul Serviciului. In replica, oficialul SRI s-a fastacit si a sustinut ca inscrisurile sunt opera unei proceduri interne ale Serviciului, motivate de articole aparute in mass-media.
Un adjunct bagat in corzi
Parlamentarii din Comisie i-au atras atentia lui Coldea asupra gravitatii faptului ca o nota a SRI a ajuns in mana PSD, apoi a facut valuri in presa. "Cum ramane cu inscrisurile si cu notele informative despre spioni, corupti si dusmani ai poporului? Tot asa dispar din birourile sefilor SRI si ajung oriunde, la politicieni sau in presa?", l-au intrebat parlamentarii pe primul adjunct. Sursele au explicat ca Coldea a ridicat neputincios din umeri si a invocat faptul ca notele nu reprezentau niste documente clasificate. Cu toate acestea, el nu a scapat de tirul si de ironiile senatorilor si deputatilor. "Domnule Coldea, ne puteti explica si noua ce elemente de securizare a biroului posedati? De asemenea, aveti idee daca a intrat cineva prin efractie in biroul dumneavoastra? Cam cine va frecventeaza, de regula, biroul?", l-a intrebat pe Coldea, un parlamentar al Comisiei SRI.
"Notite de birou" neclasificate
Prim-adjunctul a promis o ancheta serioasa in interiorul SRI pentru identificarea persoanelor care au facilitat aceasta scurgere de informatii. In fata camerelor de luat vederi, Coldea a sustinut ca, dupa ce presa ar fi publicat articole conform carora Serviciul ar santaja judecatori ai Curtii Constitutionale, SRI a dispus "verificari interne" si au fost facute "notite de birou", care, la randul lor, au aparut in presa. "In contextul alegatiilor de presa cu privire la implicarea Serviciului legata de verificarile judecatorilor Curtii Constitutionale, SRI are obligatia si dreptul sa isi faca verificarile interne, pentru a verifica cu privire la veridicitatea acestor chestiuni", a spus el. "Alegatiile de presa s-au facut incepand cu luna a patra (aprilie n.r.), in diferite publicatii", a spus Coldea. Adjunctul sefului SRI a mai spus ca "notitele de birou" erau neclasificate. El a aratat ca verificarile interne dispuse de SRI "se fac pentru a constata daca alegatiile la adresa Serviciului sunt reale sau nu". Potrivit lui Coldea, dosarele de Securitate aflate in arhivele SRI au fost predate CNSAS, "conform celor prezentate in aceste notite de birou".
La randul sau, directorul SRI, George Maior, a sustinut ca nu a existat nici o solicitare din partea presedintelui Basescu "sau a altui factor in stat" referitoare la verificari ale judecatorilor Curtii Constitutionale. "Serviciul nu a transmis asemenea informatii, lucru perfect verificabil in arhivele SRI", a sustinut Maior. El a completat: "Serviciul doreste si lupta pentru conservarea neutralitatii sale politice. Din pacate, observam, pe acest fundal exterior al Serviciului, o serie de poate prea puternice agresiuni informationale si de alt tip asupra Serviciului, care nu fac decat sa dauneze activitatii sale strategice in domeniul securitatii nationale". (Roxana ANDRONIC, Razvan GHEORGHE)
Judecatorul Curtii Constitutionale Ion Predescu are dosar de urmarire informativa la CNSAS, ne-au declarat ieri surse din cadrul institutiei. Potrivit surselor citate, dosarul "este de cand lumea" si nu poate constitui altceva decat "un motiv de lauda".
In ceea ce o priveste pe judecatoarea Aspazia Cojocaru, sursele din CNSAS au precizat ca aceasta a fost implicata "in povestea cu Rodica Stanoiu", (n.r.- a dat informatii Securitatii despre aceasta). "Nu se astepta nimeni sa apara un astfel de dosar al judecatoarei. A fost intr-adevar o aparitie cu totul neasteptata", au explicat sursele citate, precizand ca, in ceea ce-l priveste pe judecatorul Nicolae Cochinescu, cazul acestuia nu a fost discutat de CNSAS. Potrivit acestora, CNSAS nu a primit separat dosarele judecatorilor de la Curtea Constitutionala ci "la gramada, impreuna cu alte dosare". "Nu au fost trimiteri speciale, de genul: azi discutam ministrii, maine parlamentari si asa mai departe", au spus aceleasi surse, care au precizat ca CNSAS nu are pe ordinea de zi dosare ale altor judecatori de la Curtea Constitutionala. Un alt membru al CNSAS a sustinut insa ca "pe masa" Colegiului se afla "zeci de dosare, printre care si unele ale judecatorilor de la Curte". Sursele din CNSAS au mai sustinut ca nu este posibil ca SRI sa fi trimis in mod special dosarele unor judecatori de la Curte la CNSAS. "E aberant, este o gaselnita rasuflata", au mai sustinut sursele din CNSAS. (R.A., C.E.)
Omul lui Basescu
Surse din Serviciul Roman de Informatii ne-au precizat ca notitele de birou scrise de colonelul Florin Coldea, prim-adjunctul directorului Serviciului Roman de Informatii, nu s-au materializat intr-un raport oficial. Daca notele de birou scrise de colonelul Florin Coldea nu erau destinate unui raport catre directorul SRI si nici catre o alta structura din interiorul serviciului este interesant de aflat cine era destinatarul acestor note si daca ele nu fac cumva parte dintr-un pachet mai voluminos de asemenea bilete.
Actualul prim - adjunct al directorului SRI a avut o avansare spectaculoasa in ierarhia serviciului dupa implicarea lui in rezolvarea crizei ostaticilor din Irak. Atunci, Coldea a participat permanent alaturi de Traian Basescu la celula de criza care a gestionat situatia romanilor rapiti in Irak si chiar a plecat la Bagdad pentru a participa la operatiunea de eliberare a acestora. Ulterior, Basescu l-a numit pe Florian Coldea prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii. Astfel, la data de 27 iulie 2005, prin decret semnat de presedintele Romaniei, Coldea era propulsat, la numai 34 de ani, in cea mai importanta functie militara din conducere SRI.
Revenind la biletele pe care Coldea le-a scris si care nu se cunosc, inca, cui erau destinate, aceleasi surse din SRI ne-au dezvaluit ca Diviziunea de Protectie Interna din SRI a declansat o ancheta impotriva colonelului Coldea pentru a verifica daca afirmatiile lui Cosmin Gusa si informatiile aparute in unele publicatii, in legatura cu faptul ca prim - adjunctul directorului SRI ar santaja judecatori ai Curtii Constitutionale, sunt reale.
In momentul de fata, in interiorul SRI este o situatie deosebit de tensionata si se vehiculeaza informatia ca biletele scrise de Coldea au fost livrate PSD-ului cu mai bine de o saptamana in urma de catre un ofiter SRI din Diviziunea de Protectie Interna pentru a-l discredita pe prim - adjunctul directorului si a stopa anumite jocuri strategice la nivel inalt de pe scena politica. (D.S.S.)
Stroe: "Ceva nu e in regula la SRI"
Presedintele Comisiei de control a SRI, Radu Stroe, a apreciat ieri ca "este regretabil ca, de la un serviciu de informatii, pot transpare documente cu caracter secret", considerand ca acest lucru arata ca "ceva nu este in regula". Potrivit lui Stroe, comisia a luat act ca "un om politic a iesit cu doua documente pe care le-a expus opiniei publice, ca documentele sunt reale, exista, au fost scrise de dl. Coldea si ca au aparut in public din cadrul unui serviciu de informatii". El a adaugat ca s-a decis demararea unei anchete de catre Comisie, pe de-o parte, si de SRI, pe de alta parte. "Referirile la cele doua dosare sunt reale", a aratat Stroe. Seful comisiei a sustinut ca documentele prezentate de Mircea Geoana nu pot fi clasificate, deocamdata, ca fiind secrete, drept pentru care, la acest moment, nu se pune problema audierii liderului social democrat. (R.I.P.)
SIE respinge afirmatiile lui Geoana
Serviciul de Informatii Externe a reactionat rapid la declaratiile lui Mircea Geoana, precizand intr-un comunicat de presa ca, "singura institutie care a solicitat si primit din partea Serviciului de Informatii Externe informatii de genul celor mentionate in conferinta de presa este Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii." In acelasi comunicat de presa, SIE mentioneaza faptul ca "judecatorii Curtii Constitutionale fac parte din categoriile profesionale verificate de CNSAS, potrivit art. 2 din Legea 187/1999". De asemenea, SIE precizeaza ca "presedintele Romaniei nu a solicitat si nu i-au fost transmise astfel de date" la care a facut referire liderul PSD. In finalul comunicatului de presa, SIE "isi exprima dezamagirea fata de usurinta cu care date neverificate, de natura a leza activitatea si imaginea unei institutii fundamentale a statului, sunt lansate catre public." (D.D.)
Curtea si Serviciul PSD
Judecatorii Curtii Constitutionale sunt in majoritatea lor fosti demnitari si apropiati ai PSD. Sapte din cei noua membri ai Curtii au fost numiti de fostul partid de guvernamant, pe vremea presedintelui Ion Iliescu. O situatie similara se inregistreaza si la SRI. Conducerea Serviciului este asigurata de George Maior, fost senator PSD si apropiat al liderului social-democrat Mircea Geoana. De altfel, Maior a fost pe vremea cand activa in PSD lider marcant al Grupului de la Cluj. Ioan Vida, presedintele Curtii Constitutionale, a fost numit judecator in anul 2001, gratie votului majoritar al PSD din Parlament. Vida a lucrat cu senatorul PSD Antonie Iorgovan la elaborarea Constitutiei din 1991. Acsinte Gaspar a fost ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul pe vremea lui Adrian Nastase, dar si secretar general al Camerei Deputatilor. Gaspar a fost deputat al PDSR. Un alt membru al Curtii este Ion Predescu. El a fost senator al PSD timp de 14 ani de zile, intre 1990 si 2004 si s-a remarcat in partid ca un soldat credincios al formatiunii social-democrate. Petre Ninosu, judecator si el la Curte din 2001, a fost parlamentar PSD, ministru al Justitiei in perioada 1992-1994 si consilier al lui Ion Iliescu intre anii 2000-2001. Serban Viorel Stanoiu, si el judecator al Curtii, este sotul fostului ministru pesedist al Justitiei, Rodica Stanoiu. De asemenea, Nicolae Cochinescu a fost prim-adjunct al procurorului general al Romaniei intre anii 1990-1993. Aspazia Cojocaru a fost numita de Parlament la propunerea PSD. (Roxana ANDRONIC)
"Tribunul" a fost primul
Liderul PRM Vadim Tudor ne-a declarat ieri ca el a fost primul care a dezvaluit ca SRI "santajeaza" sase judecatori ai Curtii Constitutionale, "la ordinele lui Basescu" inca din 6 aprilie, anul in curs, intr-o conferinta de presa.
"Prim-adjunctul Florian Coldea a pus la dispoztia lui Basescu dosarele de informatori a sase dintre cei noua judecatori ai Curtii si le-a trimis cate o copie acestora dupa angajamentul scris de ei. In dimineata zilei de 4 aprilie, judecatorii au fost amenintati prin intermediul lui Emil Boc care s-a intalnit cu presedintele Curtii, care are si asta un dosar penal. Se pare ca el conducea si l-a omorat prin imprudenta pe propriul frate, eu asa am fost informat. Lui Geoana i-au pus la dispozitie aceste note generalii de SRI Ionel Bidireci si Ionita Marin", ne-a precizat Vadim Tudor. Tribunul a marturisit ca nu stie numele celorlalti judecatori ai Curtii Constitutionale si a precizat ca daca le stia le-ar fi facut publice imediat. "Nu stiu numele judecatorilor, dar sunt curajos, daca le stiam le dadeam in comunicatul de presa, dar vor iesi la iveala, problema e de o gravitate exceptionala", a explicat seful peremistilor.
"In aceste conditii si in lumina dovezilor incriminatorii concrete, PRM il acuza pe Traian Basescu de incalcarea grava a Juramantului depus, de inalta tradare de tara si de atentat la Siguranta Nationala. Totodata, PRM cere destituirea, degradarea militara si arestarea numitului Florian Coldea", a tunat Vadim. El a sustinut ca inainte de santaj, Basescu i-ar fi mituit pe judecatorii Curtii prin intermediul lui Coldea, cu patru milioane de euro, bani care ar proveni din operatiuni secrete desfasurate de SIE. (R.G.)
Presedintia: O incercare de a decredibiliza avizul Curtii
"Presedintele Romaniei respinge categoric afirmatiile facute de liderul PSD. Acestea sunt o incercare de a decredibiliza avizul negativ privind suspendarea, dat de Curtea Constitutionala a Romaniei", a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.