Operația de apendicită poate dura și cinci minute, și cinci ore pentru că, dacă apendicul nu se află la locul lui, ci este ascuns in spatele ficatului sau in alte cotloane ale abdomenului, chirurgului ii ia timp pană ii descoperă ascunzătoarea.

În privința crizei de apendicită, medicina n-a ridicat complet cortina de pe toate aspectele, de exemplu, știința nu poate incă furniza o explicație temeinică cu privire la motivele care declanșează o apendicită acută. Totuși, in lumea chirurgiei funcționează un moto: "Mai bine să scoți un apendice chiar nevinovat, decat să amani intervenția de indepărtare a lui, riscand repetarea crizei mai violent și cu pericol mai mare să apară o apendicită perforată".
Unul din importanții chirurgi ai Spitalului Universitar, medic primar dr. Naumescu, intervine și in cazurile de apendicită, fără să considere că aceasta este o operație minoră. Cu atat mai lăudabil, cu cat cunoscutul chirurg Naumescu face mari operații de stomac, de intestin, fiind un nume important și in operațiile artistice executate pe esofag.
Se zice totuși că apendicul ar avea și el un oarecare rol, făcand parte dintr-un lanț de apărare imunitară. Însă organismul se poate dispensa
de apendice și cand apar semne
de apendicită mai bine chirurgul
il indepărtează.