Initiativa legislativa incurajeaza declararea tuturor veniturilor din lumea sportului si recuperarea unei parti din impozit.

Daca sportivii prefera sa-si cheltuiasca banii pe masini sau accesorii de lux, mai putin sa-i investeasca, Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori (AFAN) a initiat un proiect legislativ care sa-i protejeze la finalul carierei. „Initiativa vine sa astupe golul creat in urma cu doi ani, cind un presedinte de club, atunci vicepremier (n.r. - George Copos), a modificat Legea sporturilor si a permis cluburilor sa incheie contracte de prestari servicii, creind o bresa prin care aparent le ofera sportivilor sansa sa cistige mai multi bani, dar ii exclude din sistemul de securitate sociala", spune presedintele AFAN si al BNS, Dumitru Costin. Practic, proiectul vizeaza doua sisteme de protectie a sportivilor, ambele necesitind ca acestia sa-si declare toate veniturile pe care le primesc din activitati sportive si sa plateasca impozitele aferente. La finalul carierei, sportivul primeste inapoi 40% din impozitul platit timp de zece ani, sub forma de remuneratie lunara pe parcursul a doi ani, in care este obligat sa urmeze cursurile unei scoli de calificare si sa se angajeze la un nou loc de munca. Pe de alta parte, initiativa prevede realizarea unui fond de solidaritate la care poate contribui clubul sau sportivul cu 5% din venitul brut, urmind ca, la abandonarea carierei, sa primeasca o retributie lunara.

Spre exemplu, la un salariu de 500 de lei pe luna, „pensia" va fi de 133 de lei, iar la un salariu de 3.500 de lei lunar, remuneratia ar ajunge la aproape 1.000 de lei pe luna.