Testamentul video al asasinului din Virginia

Șocată de moartea studenților și profesorilor
de la Universitatea de Tehnologie din Virginia, unde un psihopat
cu acte a ucis 32 de oameni inainte de a se
sinucide, America a avut
ieri parte de o altă surpriză macabră. Autorul celui
mai sangeros atac in masă din Statele Unite s-a intors din morți cu un mesaj.


"Ați avut un miliard de șanse și modalități să evitați ziua de astăzi (luni – n.r.). Dar voi ați decis să imi vărsați sangele. M-ați forțat să intru in colț și mi-ați dat o singură alternativă. Decizia a fost a voastră. Acum voi sunteți cei care aveți sange pe mainile voastre, sange care nu se va curăța niciodată."

Aceste cuvinte fac parte dintr-un mesaj audio-video și mai multe mărturii scrise pe un DVD trimis de Cho Seung-Hui postului de televiziune NBC, singura instituție media care deține această mărturie sinistră.

PAUZA. Jurnaliștii au primit miercuri, intr-un colet poștal, mai multe fotografii in care Cho manevrează cu dexteritate un pistol, un cuțit și un ciocan, precum și o inregistrare video in care tanărul sud-coreean in varstă de 23 de ani iși mărturisește faptele. Coletul – susțin anchetatorii – a fost trimis in timpul asasinatului. Mai precis in cele două ore scurse de la primele impușcături, in căminul univer-
sității, unde două persoane și-au pierdut viața, pană la momentul in care asasinul a ajuns in clădirea cu sălile de curs, unde a ucis cu sange rece 30 de studenți și profesori inainte de a se sinucide.
idoli Și motivaŢie. În testamentul său, Cho, imbrăcat in stil de luptător, cu pantaloni și vestă de camuflaj, se descrie ca un protector al celor slabi și iși exprimă admirația pentru un masacru similar ca motivație, care a avut loc acum patru ani, la Liceul Columbine din Colorado, unde 12 tineri au fost uciși de doi nebuni.

"Mi-ați devastat inima, mi-ați violat sufletul și mi-ați ars conștiința. Credeați că aveați de-a face cu un băiat patetic. Datorită vouă mor ca Iisus Hristos pentru a inspira generații de oameni slabi și fără apărare", spune Cho, pe casetă, fără insă a dezvălui identitatea celor acuzați. "Atunci cand a sosit timpul, am făcut-o. Am fost nevoit să o fac", completează băiatul cu dinții incleștați și privirea fixă și amenințătoare. Imaginile video conțin și o fotografie a două pistoale, probabil cele folosite in timpul celor două serii de impușcături din cămin și din clădirea cu sălile de curs de pe care a incercat să șteargă seriile de identificare, o imagine in care Cho are arma indreptată spre obiectivul camerei de filmat, o alta in care băiatul manevrează cu ușurință un ciocan in aer, aproape de tamplă, și un cuțit pe care și-l ține la beregată. "Mercedesul nu v-a fost de ajuns, răsfățaților! Lanțurile de aur nu v-au fost de ajuns, snobilor! Conturile bancare nu v-au fost de ajuns! Votca și coniacul nu v-au fost de-ajuns! Toate orgiile nu au fost suficiente! Toate acestea nu v-au fost de ajuns pentru a vă satisface nevoile hedoniste! Ați avut totul", susține revoltat Cho, care devenise cunoscut in campus din cauza comportamentului bizar.

OLDBOY. Una dintre fotografiile atașate testamentului, scrie New York Times, seamănă izbitor cu o scenă dintr-un film artistic sud-coreean premiat la Cannes, in 2004. În "Oldboy", protagonistul este un om de afaceri obișnuit, care, după ce este aruncat in pușcărie, incearcă să se răzbune printr-o serie de acte nebunești, sangeroase, gesturi demente, furii, căutand răspunsuri la neliniștile sale.