Ieri s-a deschis prima galerie de artă digitală din estul Europei, unde sunt expuse lucrările a 91 de artiști din 34 de țări. Astfel, publicul din Romania are posibilitatea să descopere noul tip de artă in forma sa finală ca lucrare imprimată pe panză.


Începand de ieri, bucureștenii au posibilitatea de a admira, pentru prima oară in Romania, lucrări de artă digitală. "Suntem prima galerie de acest fel din estul Europei. Asta inseamnă că in sfarșit putem să aducem in Romania ceea ce afară este deja un fenomen in arta contemporană și sperăm ca și in curand să devină și la noi. «Art: PartTwo» nu are o temă anume, intrucat este o expoziție care trebuie să introducă publicul romanesc in ceea ce inseamnă artă digitală", a declarat Silvana Bratu, curator al Galeriei 115. Galeria va fi deschisă intre șase și opt luni.

TEHNICI. Și pentru cei mai puțini familiarizați, arta digitală este rezervată exclusiv celei create sau modificate printr-un proces computerizat. Art printul, imprimarea imaginilor digitale pe panză, este forma finală a creațiilor digitale. Folosind pensule in versiuni electronice, filtre, nenumărate surse de informație și tehnici, artiștii digitali – pictori, designeri sau graficieni – creează imagini imposibil de realizat cu mijloacele tradiționale.

Tehnologia impulsionează colaborarea prin faptul că facilitează impărțirea și potențarea efortului creativ. Folosind mijloacele digitale, mai mulți artiști pot colabora cu ușurință pentru a realiza o singură operă de artă. În sfera artelor vizuale, remixul este o formă de creație născută o dată cu arta digitală, care presupune folosirea elementelor sau surselor unei lucrări existente pentru a crea o versiune diferită. După spusele organizatorilor, există destui artiști care nu au studii de specialitate, insă compensează prin viziune. Mulți dintre ei pornesc de la desene făcute de mană pe care mai apoi le dezvoltă in Photo-Shop.

COLECŢII. Arta digitală și art printul sunt deja acceptate de muzee ca mijloace legitime de creație și expunere. Pe plan internațional, multe dintre ele au inceput să colecționeze artă digitală, deținand deja colecții importante.

Scopul acestei inițiative a fost "să descoperim talente din toată lumea și să găsim clasicii de maine astăzi. Colecția «Art: PartTwo» nu are o temă prestabilită și nici o limitare in afară de calitatea lucrărilor alese. După prospectări extinse și o selecție atentă, suntem mandri să expunem lucrări realizate de 91 de artiști din 34 de țări (nouă dintre ei sunt romani). «Art: PartTwo» este o colecție de lucrări create folosind diferite tehnici digitale, care acoperă o mare varietate de stiluri de creație. Credem că adună unele dintre cele mai diverse și mai bune lucrări de artă digitală din intreaga lume și vă va transforma in iubitori de artă digitală", a adăugat Silvana Bratu. Artiștii romani prezenți in vernisaj sunt: Dragoș Strat, Ioana Muszinkiewicz, Matei Apostolescu, Matei Branea, Mihai Păcurar, Oana Mihaela Cambrea, Radu Pop, Robert Gionea și Ștefan Siru.