Iesirile nete de valuta din tara, adica deficitul contului curent, se apropie de triplul perioadei similare din anul trecut.

Datele comunicate ieri de Banca Nationala a Romaniei arata o majorare rapida a deficitului de cont curent,
Iesirile nete de valuta din tara, adica deficitul contului curent, se apropie de triplul perioadei similare din anul trecut.

Datele comunicate ieri de Banca Nationala a Romaniei arata o majorare rapida a deficitului de cont curent, chestiune considerata drept vulnerabilitatea majora a economiei romanesti. Acesta a urcat de circa 2,7 ori in primele doua luni ale acestui an comparativ cu perioada similara din 2006, la 2,049 miliarde de euro, in principal ca urmare a dublarii soldului negativ al balantei comerciale cu bunuri.

Comertul e de vina

Comertul international cu bunuri a generat un deficit de 2,033 miliarde de euro in primele doua luni dupa aderarea la Uniunea Europeana, comparativ cu 995 de milioane de euro in aceeasi perioada din 2006. Debalansarea rapida a balantei comerciale in favoarea importurilor este o consecinta fireasca a aderarii Romaniei la UE si a noului regim de comert exterior, dar si a aprecierii rapide a leului in fata euro, fapt care incurajeaza achizitia de marfuri din import. In comertul cu servicii s-a mentinut un excedent similar celui din perioada ianuarie-februarie 2006, de 92 de milioane de euro, pe baza capitolului alte servicii, cu un sold pozitiv de 177 de milioane de euro.

Deficitul raportat de serviciile de transport s-a majorat de la 23 de milioane de euro la 56 de milioane de euro, iar cel din turism de la cinci milioane de euro la 29 de milioane de euro. Excedentul in transferurile curente, reprezentind in principal sume transmise de romanii care lucreaza in strainatate, a scazut de la 582 de milioane de euro la 575 de milioane de euro.

Investitii straine in scadere

Deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 42,5% prin investitii straine directe, care au atins valoarea de 870 de milioane de euro, din care 54% au reprezentat participatii la capital si profit reinvestit, iar diferenta credite intragrup. Se inregistreaza astfel o scadere cu 13% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.