Indicii bursieri au scăzut
și ieri pe fondul dezbaterilor parlamentare privind
suspendarea președintelui Romaniei. Brokerii sunt nemulțumiți de prelungirea crizei politice.


După ce marți indicele general BET – C al Bursei de Valori București (BVB) inregistrase un nou maxim al tuturor timpurilor, tranzacțiile
s-au realizat ieri la prețuri tot mai mici, pe fondul dezbaterilor parlamentare privind suspendarea președintelui Romaniei.

Cu o oră inaintea inchiderii zilei de ieri, toți indicii BVB iși amplificau scăderea incepută miercuri, dar cel mai afectat a fost indicele BET – Fi, care este o medie ponderată a cotațiilor celor 5 Societăți de Investiții Financiare (SIF) și care era mai mic cu peste 3%. Indicele BET al celor mai importante 10 acțiuni (in afara SIF-urilor) era cu 1,48% mai mic, iar BET – C scădea cu peste 1%.

REACŢIA. "Sentimentul negativ al investitorilor este justificat. Piața are nevoie de stabilitate și nu de un balci politic prelungit", spune Răzvan Pașol, președintele societății de brokeraj Intercapital Invest. "Dacă nu se rezolvă cat mai repede situația politică, efectele negative asupra pieței se vor resimți și pe termen mediu, nu doar pe termen scurt. Investitorii sunt deranjați de instabilitatea politică și, pană cand aceasta nu dispare, nu iau decizia de a reinvesti", a precizat Răzvan Pașol. Și evoluția valorii tranzacțiilor semnalizează prudența investitorilor. Dacă marți s-au rulat la Bursă peste 93,8 milioane de lei, miercuri valoarea tranzacțiilor s-a redus cu peste 27%, pană la 67,8 milioane. Ieri s-au vandut acțiuni de 59,1 de milioane de lei.

VOLATILITATE. SIF-urile au fost cel mai afectate, pentru că sunt și cele mai speculate. "Dacă evoluția acțiunilor unei companii exprimă o singură afacere, SIF-urile reprezintă pachete de afaceri din cauza pachetelor de acțiuni pe care le dețin la mai multe companii venind din mai multe sectoare ale economiei. Este firesc ca, in asemena cazuri, volatilitatea in cazul SIF-urilor să fie mai mare", explică Răzvan Pașol. În terminologia brokerilor, volatilitatea este rapiditatea cu care cotațiile sau chiar tendințele acestora se schimbă sub influența diferitelor informații.

În afară de SIF-uri, la ora 13:00 pierdeau mult și companiile petroliere, acțiunile Petrom scăzand cu peste 5%. Chiar și acțiunile Transelectrica, considerate printre cele mai stabile, erau cu peste 1,4% mai ieftine decat miercuri. Întreaga piață a fost volatilă, speculațiile făcand ca, spre sfarșitul ședinței de tranzacționare, cotațiile să recupereze o parte din pierderile de peste zi. Piața a inchis cu o scădere de 1,22% a indicelui BET – Fi (al SIF-urilor), de 1,08 al indicelui general BET – C și de 1% a indicelui BET al celor mai importante 10 acțiuni.

LEUL SCADE SUB TENSIUNILE POLITICE