Președintele Traian Băsescu nu și-a inaintat demisia in cinci minute după votul parlamentarilor ci abia după ce va vedea hotărarea Parlamentului de suspendare a șefului statului publicată in Monitorul Oficial, au declarat pentru Jurnalul Național surse oficiale.


Băsescu se teme astfel de o capcană pe care ar putea să i-o intindă parlamentarii, care să voteze pentru suspendare mizand că el va demisiona, insă după anunțarea demisiei de către președinte să se conteste votul sau să se invoce vreun viciu de procedură. La aceeași strategie se referă și președintele executiv al PD, Adriean Videanu, care l-a sfătuit public pe Traian Băsescu să nu demisioneze in cinci minute după decizia de suspendare a Parlamentului, așa cum a anunțat, ci numai după indeplinirea completă a procedurii.

PAȘI. Procedura prevede următorii pași: Parlamentul adoptă hotărarea de suspendare din funcție a șefului statului, apoi, potrivit articolului 69 din Regulamentul ședințelor comune ale celor două Camere, hotărarea se comunică președintelui in termen de 48 de ore, sub semnătura președinților Camerei Deputaților și Senatului. De asemenea, ea se trimite Curții Constituționale, care trebuie să constate dacă au fost indeplinite toate procedurile legale. Curtea va trimite, la randul, ei, către Parlament constatarea, după care hotărarea Parlamentului de suspendare va fi publicată in Monitorul Oficial, intrand astfel in vigoare.

SUSPICIUNI. Staful prezidențial și liderii PD iau in calcul o posibilă contestare a votului. Ambele părți neagă insă neoficial că vor face un astfel de demers, dand asigurări că se pregătesc de campanie și atat. Democrații luau insă in calcul că șeful statului ar putea să sesizeze Curtea Constituțională reclamand că Parlamentul l-a suspendat, deși Curtea a arătat că nu a comis nici o incălcare a Constituției. Juriștii de la Cotroceni neagă insă acest scenariu, arătand că un asemenea demers nu poate fi făcut atat timp cat avizul Curții este doar unul consultativ, iar Parlamentul ia decizia.

"Parlamentul e suveran". Fostul consilier prezidențial, președintele Fundației pentru o Societate Deschisă, Renate Weber, ne-a declarat că Parlamentul este suveran in ceea ce privește decizia de suspendare din funcție a președintelui. Potrivit lui Weber, in cazul unei contestări a hotărarii de suspendare a președintelui, Curtea Constituțională nu are voie să se uite pe procedura de vot, ci doar ia act de aceasta, neavand rol de polițai al constituționalității. Ca atare, in cazul in care hotărarea e contestată că nu s-a intrunit numărul de voturi necesar suspendării, Curtea Constituțională ca instituție-parte in procesul suspendării ia act, dar cel care va decide, inclusiv in eventualitatea reluării votului asupra suspendării, este Parlamentul.