"Cred ca ziua de azi a atins tensiunea maxima pe scena politica. Va marturisesc ca este pentru mine o oarecare surpriza. Ma asteptam ca descarcarile sa se faca maine, in Parlament, nu astazi. Inaintea zilei de maine as vrea sa fie foarte clar punctul
"Cred ca ziua de azi a atins tensiunea maxima pe scena politica. Va marturisesc ca este pentru mine o oarecare surpriza. Ma asteptam ca descarcarile sa se faca maine, in Parlament, nu astazi. Inaintea zilei de maine as vrea sa fie foarte clar punctul meu de vedere, care din analiza Constitutiei si a actelor pe care le-am facut in cei doi ani si jumatate de mandat nu au nici o incidenta prin care sa fie justificata afirmatia oamenilor politici ca presedintele a incalcat Constitutia. (...) Vreau sa va asigur ca in situatia in care Curtea Constitutionala ar fi constatat macar o singura incalcare a Constitutiei in timpul mandatului meu, imediat dupa comunicarea avizului, dar si maine in Parlament as fi mers sa cer scuze romanilor pentru incalcarea Constitutiei. Avizul Curtii Constitutionale - institutia avizata sa aprecieze respectarea sau nerespectarea Constitutiei, fiind unul negativ in raport cu cele semnalate de cei 186 de parlamentari si Comisia Voiculescu, apreciez ca maine nu am de ce sa merg in Parlamentul Romaniei. Presedintele poate fi suspendat pentru incalcarea Constitutiei sau trimis in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru inalta tradare. In rest, pentru decizii politice ale liderilor de partide parlamentare deranjati, presedintele Romaniei nu se prezinta in Parlament.
Demersul partidelor parlamentare care sustin suspendarea nu este acoperit de faptele presedintelui. Acest demers nu tine cont nici de faptele presedintelui asa cum au fost evaluate de Curtea Constitutioanla dar nici de votul romanilor. Nu am fost ales de Parlament si nici in intelegere cu liderii de partide. Eu am fost ales de romani. In fata lor raspund pentru atitudini politice si nu in fata unor lideri de partide parlamentare. Toata activitatea mea de pana acum a fost legata de dorinta si intentia de a-i reprezenta pe romani si nu am avut ca intentie sa reprezint interesele partidelor. De aceea s-a realizat si Coalitia anti-prezidentiala. Dar sunt convins ca nu am gresit. Acesta e mandatul meu sa-i reprezint pe romani si nu partidele parlamentare.
As vrea sa atentionez public nu numai partidele, dar si populatiei. Eventuala suspendare prin abuz in conditiile in care presedintele nu a incalcat Constitutia, va avea efecte greu de evaluat pentru Romania. In conditiile in care avem un Guvern cu sustinere de 20% si un presedinte suspendat abuziv exista riscul ca urmarile actului de maine - daca se va materializa prin suspendare abuziva - vor fi in responsabilitatea totala a celor care au initiat demersul si au sustinut demersul. N-as vrea sa intru in descrierea unor posibile efecte. E posibil sa scada ratingul de tara, sa se blocheze investitiile iar raportul ce urmeaza a fi facut de Comisia Europeana sa nu fie favorabil Romaniei si multe altele. Atentionez deci public liderii partidelor politice sa chibzuiasca la efectele unei suspendari abuzive. Ma refer la o suspendare in conditiile in care Curtea Constitutionala nu a putut constata nici o incalcare a Constitutiei.
Romania, "cu multi pasi inapoi"
Dincolo de avertisment ii indemn pe liderii politici la ratiune. Bucuria lor, ura, as spune incapacitatea de a vedea Romania de dupa o suspendare abuziva ii poate impinge spre o solutie care sa dea Romania cu pasi multi inapoi.
Fac un apel public la luciditatea liderilor politici. Dar nu ma pot abtine sa nu fac o completare, care e potrivita, legata de incercarea de manipulare pe care o face presedintele PSD, domnul Geoana. Domnia sa are o eticheta pusa de domnul Ion Iliescu, dar ceea ce face azi e mult mai grav. Incearca sa discrediteze un aviz legal, constitutional, al Curtii Constitutionale pentru a incerca sa justifice de ce in avizul Curtii nici una din acuzatiile domniei sale nu au fost considerate a fi incalcari ale Constitutiei. Atunci cand un om politic ajunge sa discrediteze o institutie care nu a vrut sa intre in jocul politic al domniei sale, desi cei numiti acolo au fost numiti chiar de partidul domniei sale - e iresponsabil. Nu am putere si nu sunt eu acela de la care Curtea Constitutionala sa astepte scuze, dar vreau sa-i incredintez pe romani, pe ziaristi, pe oricine e interesat ca nu am facut nici o interventie la nici unul dintre judecatorii Curtii Constitutionale pentru a da o solutie la documentul inaintat de Parlament la Curtea Constitutionala. Si pentru ca am vazut vehiculate trei nume - cel al lui Predescu, Cochinescu si al Aspasiei Cojocariu - va asigur public ca nu am vorbit cu acesti oameni niciodata in perioada de la initierea demersului de suspendare pana acum.
Geoana diversionist
L-am sunat pe domnul Secasiu care mi-a confirmat ca Predescu are un document ca nu a facut politie politica. Dandul a fost urmarit. Doamna Aspasia Cojocaru are un verdict de politie politica, dar dansa nu a participat la deliberare exact din acest motiv. Iar de dl. Cochinescu nu stiu nimic. Am cerut SRI azi sa verifice daca exista vreun dosar al vreunui judecator al Curtii Constitutionale care nu a fost predat CNSAS. Raspunsul a fost negativ. Nu exista vreun dosar care sa se mai afle in arhivele SRI. Din aceste motive consider ca domnul Geoana a avut atitudinea unui diversionist, utilizand o notita interna probabil din SRI ca pe un document pe care a fost dispus sa-l utilizeze intr-o inscenare impotriva Curtii Constitutionale si presedintelui. Nu am discutat cu nici un judecator al Curtii Constitutinale cu privire la faptele de incalcare a Constitutiei. Am facut un lucru legal, in schimb, la documentul prin care eram acuzat de incalcari ale Constitutiei am trimis consilierul prezidential pentru Constitutie, seful departamentului juridic care a sustinut un material in apararea actelor presedintelui. Exact din acest motiv, pentru a nu crea suspiciuni de influentare, nu am participat la dezbaterea din Curtea Constitutionala unde as fi avut dreptul sa particip. Inchei facand un apel extrem de serios la liderii partidelor politice sa aiba grija unde si in ce arunca Romania incepand de maine".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.