Analiștii economici se dădeau zilele trecute de ceasul morții să explice cat de rău va face economiei naționale, bunei sale funcționări, suspendarea președintelui țării, Traian Băsescu. S-au organizat chiar și conferințe și talk-show-uri pe această temă. Invitații gesticulau și transpirau de mila bietei noastre țărișoare, bietei noastre economii.

Să mă scuzați, dar pe mine mă umfla rasul, auzind atatea lucruri fără legătură cu viața adevărată a romanilor. Vorbe, vorbe goale, teorii, născocite in birouri luxoase, dotate cu aparatură ultramodernă și aer condiționat, telefoane cu nume de mașină și mașini la scară, cu nume de elicopter.

Într-un cuvant, cei dintr-o cu totul altă lume – lumea finanțelor inalte și a business-ului profitabil prin toți porii – iși dădeau cu presupusul despre micii și amărații acționari, pensionari, studenți, mici afaceriști care trag o lună ca să-și poată plăti curentul electric și leafa.
Romania politicienilor a fost zilele acestea in fierbere. Mai să dea in clocot. S-a cutremurat 8 grade, după cum spunea Mircea Geoană. Cel care a demascat sforăriile de la SRI, pentru intimidarea judecătorilor Curții Constituționale, care aveau de dat un verdict important, in legătură cu suspendarea președintelui.

Același Mircea Geoană nu a suflat insă nici o vorbă despre faptul că acei judecători au ajuns la Curte trimiși de PSD, cu tot cu păcatele tinereții lor. Probabil și Geoană e sătul să tot dea explicații pentru ce-au făcut Iliescu și Năstase.

Cand Traian Băsescu a incercat să-l ia peste picior pe liderul PC, Dan Voiculescu, la consultările de la Palatul Cotroceni, care aveau ca scop liniștirea uraganului politic, nu adancirea crizei, președintele PC a fost singurul lider politic care i-a cerut demisia lui Traian Băsescu. Ceilalți au făcut apel la sentimentele sale de om, bărbat, roman și șef de stat, pentru a
inceta cu grenadele amplasate pe la Palatul Victoria și cel al Parlamentului fără motiv și scuză.

Acum, insuși președintele fură ideea din zbor și anunță că nu acceptă suspendarea și că preferă statutul de președinte-demisionar.
Pentru Romania analiștilor cu aer condiționat in mașină, acasă și la birou, toate aceste frămantări au semnificații, ințelesuri, mesaje. Pentru Romania oamenilor care trăiesc din altceva decat politică, presă și polito-analiză... nu este nici o diferență intre azi și ieri, intre Băsescu și Văcăroiu, intre stanga și dreapta (din păcate).

Am condus pe cineva ieri-dimineață la Aeroportul "Henri Coandă", in ziua Z a lui Traian Băsescu, și vă jur că nimeni nu tremura de frică, de frig sau altceva. Nu părea să-i pese nimănui ce se va intampla in Parlament, nu făcea nimeni miting și nu-l plangea nimeni pe Băsescu.
Erau curse de Milano și Torino – acolo unde romanii sunt acriți de muncă –, femeile și copiii iși pupau bărbații și tații care se intorceau la muncă. Poate peste vreo șase luni or să se mai vadă două-trei zile. Poate că nu. Asta este adevărata dramă a Romaniei. Adevărata dramă a economiei romanești. Că nu a fost in stare să ofere o viață decentă romanilor intre propriile hotare.

Dacă Băsescu ar fi luptat, din prima zi, pentru locuri de muncă mai multe și mai bine plătite – care se pot obține prin investiții eficiente – jur că aș fi scris
despre el mai duios decat
Traian Ungureanu.

Dar să pierzi doi ani cu termopanele lui Năstase și cu fantoma lui Patriciu este criminal de populist, cu efecte dramatice exact in cea mai sfantă promisiune electorală: să trăiți bine! Adio bine cu de-a sila!