Presedintele Parlamentului European, Hans Gert Pottering (foto) si-a exprimat ieri sprijinul pentru fortele politice de opozitie din Rusia. Pottering s-a aflat ieri in legatura cu politicienii de opozitie Garry Kasparov - fostul campion mondial la sa
Presedintele Parlamentului European, Hans Gert Pottering (foto) si-a exprimat ieri sprijinul pentru fortele politice de opozitie din Rusia. Pottering s-a aflat ieri in legatura cu politicienii de opozitie Garry Kasparov - fostul campion mondial la sah - si fostul premier Mihail Kasianov si si-a exprimat sprijinul fata de lupta lor pentru drepturi democratice. Hans Gert Pottering a declarat ieri ca "Comportarea fortelor de securitate din Rusia in ultimele zile fata de protestatarii pasnici din Moscova si Sankt Petersburg ca si arestarea jurnalistilor dau motive pentru o adanca ingrijorare. Astfel de tratamente constituie o violare a regulilor democratice fundamentale si a dreptului la opinie si libera exprimare". Presedintele Parlamentului European a mai afirmat ca legislativul comunitar "sprijina opozitia rusa pe drumul sau pentru obtinerea pasnica a democratiei si a libertatii de exprimare in Rusia. Vom ramane in contact cu opozitia politica rusa si vom monitoriza intensiv evolutiile ulterioare din Rusia. Voi face apel la Guvernul rus sa respecte principiile OSCE, ca si in ceea ce priveste viitoarele alegeri".
Ingrijorare europeana
Presedintia germana a Uniunii Europene si-a manifestat ingrijorarea fata de represiunea recentelor manifestatii de protest organizate de opozitia din Rusia si a reamintit importanta pe care o prezinta respectul libertatii de opinie si dreptul la libera asociere, mai ales in perspectiva viitoarelor alegeri, transmite Rompres.
"Presedintia Uniunii a urmarit cu ingrijorare evenimentele desfasurate la Moscova si Sankt Petersburg la sfarsitul saptamanii trecute precum si incidentele care au avut loc in ultimele saptamani la Nijni-Novgorod (la 24 martie) si la Sankt Petersburg (3 martie)", se arata intr-un comunicat. "Interventia fortelor de securitate ruse impotriva manifestantilor ridica semne de intrebare cu privire la proportionalitatea mijloacelor utilizate", precizeaza presedintia UE, exprimandu-si totodata ingrijorarea si fata de arestarea a numeroase persoane, intre care ziaristi, si fata de "atacurile intreprinse la adresa lor" in timpul manifestatiilor.
Sambata si duminica, la Moscova si Sankt Petersburg, politia a dispersat in mod brutal "marsurile dezaprobarii" organizate impotriva Guvernului condus de Vladimir Putin de miscarea de opozitie "O Alta Rusie".
Sute de persoane au fost interpelate cu ocazia acestor actiuni, intre care fostul campion mondial la sah Garry Kasparov.
Putin se retrage
Presedintele rus, Vladimir Putin, se va retrage din functie in curs de un an, fara a incerca sa obtina un al treilea mandat consecutiv de sef al statului prin intermediul modificarii Constitutiei, a declarat adjunctul purtatorului de cuvant al Presedintiei ruse, Dmitri Peskov, informeaza Mediafax. "Este categoric stabilit ca presedintele Putin se va retrage din functie in mai putin de un an, iar un nou presedinte ii va lua locul", a afirmat Peskov intr-un interviu difuzat ieri de postul rus de televiziune Russia Today. "Vor fi organizate alegeri democratice", a spus oficialul, care a precizat ca Putin, "cel mai popular om politic al tarii", are "cu siguranta dreptul de a-i sfatui pe cei care vor vota".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.