Potrivit ultimului proiect promovat de AVAS, salariatii Petrom vor cumpara actiunile care li se cuvin doar in mod direct, dreptul nefiind transmisibil.

Vinzarea pachetului de 8% din actiunile companiei Petrom catre salariati se va face strict in mod direct, conform unui proiect de hotarire de guvern promovat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Conform proiectului AVAS, „vinzarea actiunilor se realizeaza in mod direct catre persoanele indreptatite sa achizitioneze actiuni emise de Societatea Comerciala Petrom SA, in conditiile prezentei hotariri a Guvernului. Dreptul persoanelor indreptatite de a achizitiona actiuni nu este transmisibil".

Pachetul de 8% din actiunile Petrom, destinat salariatilor companiei prin legea privatizarii Petrom, a facut obiectul unui amplu scandal mediatic. Liviu Luca, seful Asociatiei Salariatilor Petrom, care era consiliat, la vremea respectiva, de Sorin Ovidiu Vintu, a fost acuzat ca vrea sa puna mina, impreuna cu acesta, pe actiunile care trebuie sa ajunga la angajati, prin procurile pe care le-a luat de la acestia pentru a cumpara actiunile in numele lor.

Liviu Luca a purtat si un razboi mediatic cu Dan Voiculescu, presedintele conservatorilor, Codrut Seres, fost ministru al Economiei, si George Copos, vicepremier la acel moment, pe care i-a acuzat ca ar vrea sa ia actiunile.

Presedintele PC a raspuns, acuzindu-i „la pachet" pe Vintu, Luca si Sorin Rosca Stanescu de amenintari telefonice la adresa vicepremierului Copos, asupra caruia s-ar fi facut presiuni pentru a se aproba forma anterioara a „Ordonantei 8%".

Salariatii Petrom au dreptul sa cumpere titlurile la valoarea la care le-a achizitionat si OMV, adica la 5 eurocenti/actiune. In prezent, pretul unei actiuni Petrom este de circa 16 eurocenti. Astfel, angajatii Petrom ar cistiga, la o investitie de 3.000 de euro, circa 9.600 de euro. In total, investitia pentru pachetul de 8% din actiuni este de 285 de milioane de euro, iar cistigul ar fi de circa 912 milioane de euro. Aceasta suma uriasa, obtinuta dintr-o afacere destul de usoara, este miza care a aprins aceasta serie de conflicte.