Editia a cincea a Salonului Pro Invent de la Cluj a adunat 300 de inventii din Romania, Ucraina si Republica Moldova.

Inventatorii din Iasi si din zona Moldovei au venit cu cele mai interesante noutati. Profesorul Emil Braharu si doctorul Tonel Ursachi au inventat un sutien oncologic, care maseaza pieptul (merge pe baterii, dar si la priza) si elimina nodulii cancerosi prin lentila electromagnetica incorporata.

„Are aplicatie in prevenirea si combaterea cancerului la sin. Timpul de masaj este dictat de medic", explica profesorul Braharu. Inventia este omologata si in curs de brevetare, mai spune inventatorul. Cind va ajunge pe piata, un astfel de sutien ar putea costa 200 RON.

Cel mai tinar inventator

Tot iesenii au venit si cu schema tehnica a unor capace de canal facute din mase plastice reciclate, „care nu vor mai fi furate niciodata, ca nu e fonta, sa o poata folosi. Pentru astea avem deja comenzi", spune Braharu.

Din Onesti a venit la salon cel mai tinar inventator roman brevetat, Bogdan Colpos. Are 12 ani, dar prima sa inventie a fost recunoscuta cind avea noua ani: sistemul de sters tabla si creta cu miner. Acum a adus un pisoar reglabil, „care se actioneaza cu o simpla apasare pe doua pedale si merge mai sus ori mai jos, in functie de inaltimea fiecaruia", arata Bogdan.

Alaturi de el, bunicul sau, Vasile Lupu, si el inventator brevetat, a adus un carucior util in gospodarie care merge actionat de o telecomanda. „Inventiile noastre sint simple, ecologice si eficiente", afirma el.

Sperietoarea de pasari

Un alt aparat admirat de vizitatori a fost „baliza anti-pasare", sau „pasaroiul", cum ii spune inventatorul sau, profesorul doctor Constantin Antohi. „Are multiple aplicatii: pe aeroporturi, in agricultura, pe apa sau in zona liniilor de inalta tensiune. Este conceput atit pentru protectia pasarilor, cit si a activitatilor derulate de oameni.

Principiul e simplu: aparatul foloseste energie solara pentru a crea un cimp magnetic variabil, care perturba liniile de forta din cimpul magnetic terestru, adica incurca GPS-ul pasarilor si le alunga din zona", explica profesorul Antohi. Aparatul este brevetat si se produce la Buzau.