Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (foto), a anuntat ieri ca astazi sunt convocate Birourile Permanente ale Parlamentului, urmand ca maine sa fie organizata sedinta celor doua Camere pentru a se dezbate suspendarea sefului statului.
Potri
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (foto), a anuntat ieri ca astazi sunt convocate Birourile Permanente ale Parlamentului, urmand ca maine sa fie organizata sedinta celor doua Camere pentru a se dezbate suspendarea sefului statului.
Potrivit lui Vacaroiu, avizul Curtii Constitutionale urma sa fie trimis ieri seara catre Monitorul Oficial pentru a-l publica astazi dimineata. El a precizat ca, obligatoriu, Traian Basescu va fi invitat sa participe la sedinta Parlamentului. "In conformitate cu prevederile Constitutiei, domnia sa (Basescu n.r.) poate participa sau nu. Daca doreste sa isi sustina punctul de vedere, poate interveni si poate lua cuvantul de cate ori doreste. Nu avem confirmare daca participa sau nu participa. Poate sa trimita si un material fundamentat, care sa fie sustinut in plen", a aratat presedintele Senatului. El a spus ca presedintele Basescu nu va fi suspendat maine, chiar daca se aproba hotararea de suspendare. Presedintele Senatului a mai spus ca, daca Parlamentul va decide suspendarea presedintelui, hotararea respectiva va fi trimisa Curtii Constitutionale, care trebuie sa decida daca au fost indeplinite toate procedurile legale. Curtea va trimite, la randul, ei, catre Parlament constatarea, dupa care hotararea Parlamentului de suspendare va fi publicata in Monitorul Oficial. Pe de alta parte, Vacaroiu a precizat ca avizul Curtii este considerat oficial in momentul publicarii in Monitorul Oficial. Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon, l-a contrazis insa pe Vacaroiu si a sustinut ca sedinta comuna a celor doua Camere trebuie sa fie convocata in termen de 24 de ore de la primirea avizului de la Curtea Constitutionala. Andon a aratat ca are doua argumente in sprijinul afirmatiei sale. Primul ar fi ca "aceasta este litera Regulamentului sedintelor comune ale celor doua Camere, in care nu se foloseste verbul <<a se publica>>" a explicat Andon. Potrivit deputatului PC, al doilea argument tine de faptul ca ora la care este convocata sedinta comuna nu poate fi decisa dupa actiunile Monitorului Oficial. (Roxana ANDRONIC)
Interpretarea lui Olteanu
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu (foto), considera ca la punctul 1 din decizia Curtii Constitutionale, referitoare la propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, se consacra limitele imunitatii presedintelui Romaniei, care sunt cele prevazute la art 72 alin. (1) din Constitutie, respectiv imunitatea pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.
"Ii atrag in mod deosebit atentia asupra acestui pasaj domnului Daniel Morar, procuror-sef al DNA, solicitandu-i sa-si revizuiasca opiniile juridice, exprimate public, referitoare la imunitatea prezidentiala, conform acestei decizii", a spus Olteanu, intr-un comunicat de presa remis ieri redactiei. Olteanu se refera la declaratiile facute de Morar intr-o emisiune televizata, potrivit carora presedintele are imunitate in fata legii penale. Presedintele Camerei a comentat si precizarea din documentul Curtii, de la punctul 3.8, potrivit caruia participarea presedintelui la sedintele de Guvern in limitele Constitutiei are un caracter strict informal, intrucat "presedintele nu se substituie Guvernului, nu poate impiedica Guvernul sa adopte actele juridice pe care acesta doreste sa le adopte si nu poate obliga sa ia masuri contrare vointei acestuia". Olteanu a sustinut ca aceste elemente intra in jurisprudenta constitutionala si, alaturi de prevederile deciziei Curtii Constitutionale potrivit carora presedintele Romaniei nu se poate opune propunerilor primului-ministru de numire a ministrilor, stabilesc limitele legale in care seful statului poate actiona. (R.A.)
Tariceanu mimeaza dezinteresul
Premierul Tariceanu si-a anulat intalnirea pe care urma sa o aiba, ieri, la Palatul Parlamentului, cu parlamentarii liberali pe tema suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu.
Surse liberale ne-au precizat ca tactica PNL este sa induca opiniei publice ideea ca partidul este dezinteresat de problema suspendarii presedintelui, sperand ca raspunderea votului, indiferent care ar fi finalitatea acestuia, sa cada pe umerii celorlalte partide. Este posibil ca intalnirea premierului cu grupurile PNL de la Senat si Camera Deputatilor sa aiba totusi loc, astazi, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului. Parlamentarii liberali primisera, luni seara, SMS-uri de convocare, pentru ieri la ora 14.00, la sala grupului PNL din Camera Deputatilor, pentru a fi luata o decizie cu privire la modul in care vor vota liberalii la propunerea opozitiei de suspendare din functie a lui Traian Basescu. In momentul de fata, majoritatea liderilor de la centru ar vota pentru suspendarea sefului statului, in timp ce liberalii din teritoriu nu sustin aceasta idee, mai ales ca este un demers al opozitiei. (R.G.)
Dilema in UDMR
Liderul UDMR Marko Bela a precizat ieri ca parerile in Uniune in legatura cu votul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu sunt impartite, existand unele nemultumiri fata de atitudinea sefului statului.
El a aratat ca la inceput UDMR si-a aratat dezaprobarea fata de atitudinea lui Basescu, dar a considerat ca problema nu ar trebui rezolvata printr-o actiune de suspendare. Liderul Uniunii a subliniat insa ca intre timp "a mai intervenit ceva", si anume presedintele Traian Basescu a continuat sa aiba aceeasi atitudine la adresa Parlamentului si a altor institutii ale statului. Liderul UDMR si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca Basescu a etichetat actualul Guvern ca fiind ilegitim si a spus ca, personal, se afla intr-o dilema in privinta modului in care va vota. "Intre timp am mai primit alte palme de la presedinte si nu e firesc", a adaugat Marko. Grupurile parlamentare ale UDMR urmau sa decida ieri dupa-masa cum vor vota in privinta suspendarii (R.I.P.)
PRM contra lui Basescu
Parlamentarii PRM vor vota in favoarea suspendarii din functie a lui Traian Basescu, a anuntat ieri seful peremistilor Vadim Tudor, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului.
"Am hotarat, pentru binele Romaniei, ca PRM sa voteze suspendarea presedintelui Traian Basescu. El va fi suspendat din functie printr-un vot zdrobitor. Basescu se afla in incapacitate fizica si mentala sa isi exercite functia de presedinte al Romaniei", a tunat Tribunul. El s-a batut cu pumnul in piept ca a primit oferte de la sefii politici ai opozitiei, pe care nu i-a nominalizat, sa fie contracandidatul lui Traian Basescu in eventualitatea unor alegeri prezidentiale. Pe de alta parte, Vadim a apreciat ca este posibil ca Basescu sa refuze sa isi dea demisia daca va fi suspendat deoarece seful statului va fi luat la intrebari cu privire la dosarul "Flota". "Basescu este genul care mai face "bau" pe la un colt. Nu e stilul lui sa plece", a fost de parere Tribunul. (R.G.)
Candidatul unic respins
Varianta lansata de Corneliu Vadim Tudor a unui candidat unic la prezidentiale din partea partidelor care sustin suspendarea nu a gasit sprijin la PC si PSD.
"In eventualitatea in care presedintele Traian Basescu isi va anunta demisia din functie si se va declansa mecanismul procedural al alegerilor prezidentiale, PSD va avea propriul candidat", a precizat Cristian Diaconescu. La randul sau, Dan Voiculescu a mentionat ca aceasta varianta "este o idee", dar e prematur sa se discute despre asa ceva. "Este mult prea devreme - si noua, conservatorilor, nu ne place sa ne grabim - sa discutam despre o eventuala candidatura pentru alegerile prezidentiale", a spus Voiculescu. El nu a precizat daca este o idee buna sau rea ca partidele care voteza pentru suspendarea lui Basescu sa aiba un candidat unic pentru prezidentiale. "E o idee ca partidele care voteaza suspendarea sa aiba un candidat unic, dar n-am luat nici o hotarare. Urmeaza sa facem o analiza sa vedem", a adaugat liderul PC. (R.A.)
Boc: Decizia confirma spusele PD
Liderul PD, Emil Boc, a sustinut ieri ca decizia Curtii Constitutionale confirma punctul de vedere al PD cu privire la inexistenta motivelor pentru suspendarea presedintelui. "Curtea Constitutionala desfiinteaza toate acuzatiile inaintate Curtii de catre initiatorii propunerii de suspendare", a spus Boc. Potrivit liderului PD, motivatia Curtii Constitutionale stabileste si clarifica mai multe aspecte constitutionale, cum ar fi acela ca presedintele beneficiaza de libertatea de exprimare si libertatea de exprimare a opiniilor politice, ca orice parlamentar. "Din acest moment, Parlamentului si partidelor care vor sustine suspendarea le revine responsabilitate pentru adancirea crizei politice, inclusiv pentru imaginea externa negativa, pentru declinul economic", a mai spus Boc. (D.I.)
PC voteaza la comanda
Liderul conservatorilor Dan Voiculescu a declarat ieri ca PC va vota pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. "In problema suspendarii nu vreau sa existe nici un fel de dubiu. Ramanem consecventi. Vom vota pentru suspendare. Eu nu cred ca se va pune problema, in privinta supendarii, ca parlamentari ai PC sa voteze altfel decat a decis Biroul Politic al partidului', a sustinut Voiculescu. Intrebat cum poate controla voturile propriilor parlamentari, din moment ce unii conservatori au votat noul Guvern, Voiculescu a admis ca nu are acum. "Votul fiind secret este foarte greu de stabilit modul in care voteaza un parlamentar, dar disciplina de partid impune respectarea deciziei majoritatii", a spus Voiculescu. (D.I.)
PSD: "Romania, republica prezidentiala"
Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca motivatia avizului Curtii Constitutionale asupra propunerii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu arata ca, in opinia Curtii, Romania are o republica prezidentiala. Diaconescu a spus ca, la o prima lectura a motivatei oferite de Curtea Constitutionala asupra avizului negativ privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, rezulta ca aceasta institutie apreciaza ca in Romania functioneaza o republica prezidentiala. "Motivatia oferita de Curtea Constitutionala evidentiaza faptul ca, in lectura acestei institutii asupra Constitutiei, in Romania functioneaza o republica prezidentiala", a spus el. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.