ACORD
Romania, Serbia, Croația, Slovenia și Italia au semnat ieri o declarație privind construirea unei conducte petroliere intre Constanța și portul italian Trieste, care va transporta țiței din zona Mării Caspice către statele Uniunii Europene.
Din partea Romaniei, documentul a fost semnat de secretarul de stat in Ministerul Economiei și Comerțului (MEC) Eugen Tapu-Nazare, care este de la 1 ianuarie și președintele Comitetului Interstatal pentru proiectul de construcție a oleoductului Constanța-Trieste, potrivit Ministerului Economiei.
OBIECTIV Proiectul de construcție a conductei de petrol paneuropene (PEOP) de 1.400 km, cu o valoare intre 2 și 3,5 miliarde de euro, corespunde obiectivului UE de reducere a dependenței energetice față de Rusia și țările din Orientul Mijlociu. Capacitatea anuală a conductei va fi de 60-90 de milioane de tone de petrol (1,2-1,8 milioane de barili pe zi). Conducta, a cărei construcție ar urma să fie finalizată in 2012, va aproviziona rafinăriile din nordul Italiei și Europa Centrală cu petrol din regiunea caspică, provenit in special din Kazahstan și Azerbaidjan. Traseul oleoductului ar putea fi folosit și pentru transportul gazelor naturale, se mai arată in declarație.
Regiunea caspică se află, potrivit estimărilor Statelor Unite, pe poziția a treia in lume in funcție de rezervele de petrol și gaze naturale. „Proiectul este in concordanță cu politica de asigurare și diversificare a livrărilor de energie pentru Uniunea Europeană, prin modernizarea și construirea de infrastructuri energetice“, se arată in declarația care a fost semnată și de comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs. „Regiunea Mării Caspice va furniza tot mai mult petrol pe piețele internaționale. Iată de ce este nevoie de infrastructură precum conducta paneuropeană de petrol, care să ocolească rutele tradiționale suprasolicitate“, a spus Piebalgs.
Cea mai mare parte a tronsoanelor conductei paneuropene există deja, urmand să fie construite porțiunea dintre Pitești și Pencevo, Serbia, precum și intre țărmul nordic al Croației la Marea Adriatică, Slovenia și Trieste.