"Ca și cum am fi fost aruncați in stradă"

Asistenta socială i-a zis că-l duce in vizită la mamă. Doar cu hainele de pe el l-a lăsat la poarta părinților și a plecat. S-a lepădat de el ca de un bagaj oarecare. I-a spus copilului că va rămane pentru totdeauna la femeia care-l abandonase inainte să invețe să zică "mama". Bogdan Dumitrache, 14 ani, integrat in familie cu forța.


Reintegrarea lui Bogdan a fost de la inceput o păcăleală și pentru fiu, și pentru părinte. După ce oamenii de la Protecția Copilului Vrancea l-au dus de nas pe băiat, și mama copilului zice că s-a simțit amăgită. Cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea i-au zis că, după ce-și ia băiatul acasă, va primi bani de la Guvern. "Mi-au zis că imi dau un milion opt sute, că atat se dă pentru un copchil pe care-l iei de la stat."

"NU LE AJUNGEAU BANII". Pe Bogdan l-au luat de la Centrul de Plasament din Dumbrăveni, județul Vrancea. Asistenta socială a DGASPC Vrancea, "una, Maricica, nu mai știu cum, o crețoică", cum și-o amintește Bogdan, i-a spus copilului de 14 ani că vor merge in vizită in comuna bacăuană Horgești, la mama pe care nu o mai văzuse de ani buni. L-a luat din cămin fără nici un bagaj, doar cu hainele cele bune, de drum. În dreptul dispensarului din comuna unde locuia mama i-a zis scurt: "Vei rămane aici". Conform spuselor băiatului, au găsit poarta incuiată. Mama era plecată cu actualul soț la camp. L-a lăsat pe băiat la poartă, după care asistenta socială a făcut cale-ntoarsă. Așa a rămas Bogdan in drum, așteptandu-și mama, care nu-l vizitase in viața ei la cămin. Din ziua aceea, băiatul se simte abandonat. "Pe toți de la cămin ne-au aruncat la părinți. M-au luat de acolo cu o pereche de pantaloni și cu o bluză, și m-a adus aici. Nu e ca și cum m-ar fi aruncat in stradă?", zice tanărul cu voce groasă, ducandu-și palmele mari la spate. La 14 ani e un bărbat in toată firea. Încercăm să-i explicăm că centrele trebuiau inchise după o lege dicatată de UE. "Eeee, U-ni-u-nea Europeană, pe naiba. Nu le mai ieșea salariul la ăștia de la stat. Crezi că eu nu știu că stăteam cu doamnele de la centru… păi, eu nu vedeam că nu se mai săturau de bani?!" Mama l-a găsit pe Bogdan plangand. Era parcă altcineva decat băiețelul din clasa a II-a care mai venise și cu trei ani in urmă să o viziteze. Avea in față ei un om in toată firea. "Ce puteam să fac cand l-am văzut?! Ca oricare mamă, am plans, ce altceva puteam să fac", rememorează ziua cand s-a intalnit cu Bogdan. Femeia, Tomozei Arica, 45 de ani, nu și-a vizitat niciodată fiul la centru. Acum 12 ani a rămas fără bărbatul care aducea un ban in casă și ea, femeie incă bună de muncă, și-a abandonat cei doi copii mai mici la stat. Nu dă prea multe explicații. "Așa a fost să fie!", oftează teatral.

S-a pornit să-și caute un alt bărbat cu care să trăiască. A găsit unul, l-a iubit, i-a făcut un copil, și s-au despărțit. Era alcoolic și o bătea. A rămas Aurica, mamă cu mulți copii in acte, fără nici un acoperiș deasupra capului. Apoi l-a găsit pe Ion, un bărbat care s-a induplecat să o țină in casa lui cu doi copiii, nici unul al lui.

ABANDON ȘCOLAR. Femeia zice că nu l-a luat pe Bogdan pentru că i s-au promis bani. Dar se simte amăgită și hotarată să se foiască pe la autorități pană dă de urma acelor aproape două milioane de lei . "Trebuie umblat după bani, dar nu mă las. Dacă mi-au zis că se dau, trebuie să se deie." Secretarul primăriei zice că acei un milion opt sute de care știe mama reprezintă de fapt bursa de studiu care i s-ar fi dat copilului dacă urma liceul de arte și meserii din comună. Dar pană la liceu mai are trei clase. Și oricum a abandonat școala imediat ce s-a văzut la poarta mamei. La centru se ducea la ore deși recunoaște că nici acolo nu se omora cu cartea. Părinții nu au bani să-l trimită mai departe la cursuri. Nimeni de la primărie, nimeni de la DGASPC Bacău și nimeni de la DGASPC Vrancea nu s-a sesizat pană acum că Bogdan reintegratul nu mai urmează invățămantul obligatoriu. La primăria din Horgești i s-a zis mamei că băiatul trebuie să-și schimbe domiciliul de pe cartea de identitate. Din buletin de Focșani să-și facă buletin de Horgești. Dar mama a sărit in sus: "Cum să-i stric băietului buletinul?". Înțelege că buletinul de Focșani e singura avere pe care poate să i-o garanteze. "La Focșani și-o găsi el un loc de muncă. Chiar dacă e să dea cu mătura pe acolo, il angajează dacă e din Focșani. Dar cu Horgești cine il ia pe el?".

DOR. Mama nu l-a vizitat niciodată la centru