Turistii care vor sa mearga la Mamaia sau la Constanta in aceasta vara vor face plaja direct pe nisip. Firmele care au inchiriat parcele de nisip nu au voie sa puna sezlonguri.

In acest sezon estival, pe plajele din Mamaia si Constanta nu se vor putea amplasa beach baruri, dar nici sezlonguri, umbrelute, locuri de joaca pentru copii, cosuri de gunoi si toalete. Consilierii locali constanteni au votat in ultima sedinta impotriva Planului Urbanistic Zonal privind amenajarea plajelor din statiunea Mamaia, care includea si amplasarea sezlongurilor de catre agentii comerciali care au inchiriat plajele.

Alesii locali si-au legat decizia de mai multe piedici birocratice, motivind ca nu exista avize de specialitate de la Comisia de Urbanism. In realitate, este vorba de un razboi politic, sustin reprezentantii Directiei Apelor Dobrogea-Litoral. Suparat ca Ministerul Mediului nu i-a dat aviz pentru construirea soselei de coasta, primarul Constantei, Radu Mazare, pune bete in roate oricarui proiect de mediu.

Plaje murdare

Neaprobarea PUZ-ului pune Directia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) in imposibilitatea de a-si respecta obligatiile contractuale fata de operatorii de plaje, iar acestia, la rindul lor, pot refuza indeplinirea indatoririlor ce le revin (curatirea plajelor etc.). „Vaduvim turismul de servicii, din cauza razboiului politic de la virf. Daca aveau ceva obiectii, puteau sa le puna pe hirtie sau sa elibereze un PUZ preliminar, care sa aiba o valabilitate de trei ani, asa cum s-a intimplat la Eforie", a mentionat directorul DADL, Ionel Manafu.

„Singura solutie ar fi o noua hotarire de guvern, care sa acorde operatorilor de plaje derogare si in acest an, ca in 2006, pentru a amenaja sectoarele de plaja inchiriate fara autorizatie de constructie de la primarie", a dat Manafu o alternativa.

Din punctul de vedere al sefului DADL, mai exista o varianta. Planul de dezvoltare poate fi reintrodus si aprobat de consilierii locali in cadrul unei sedinte extraordinare.

Sezonul incepe prost

Cu doar doua luni inainte de deschiderea sezonului estival, operatorii plajelor din Mamaia si Constanta isi vad afacerile amenintate. Cea mai mare parte a veniturilor pe care le realizeaza provin din inchirierea de sezlonguri si din beach barurile amplasate pe sectoarele lor de plaja.

Sorin Greavu, reprezentantul SC Romned Port Operator SA, care a concesionat o suprafata de plaja din Mamaia si una din Constanta, a declarat ca va actiona in instanta DADL, de la care a inchiriat plajele. „Nu era in obligatia noastra sa facem PUZ-ul. Asta era intre primarie si DADL", a spus Sorin Greavu. „Noi avem toate investitiile gata sa le punem pe plaja", a adaugat acesta.

Plaja Mamaia a fost concesionata in 2006 de sapte agenti economici, in timp ce plaja din Constanta a fost adjudecata de doi agenti economici. Un metru patrat de plaja s-a concesionat cu sume cuprinse intre 3 si 15 lei pe an, iar parcelele au suprafete in jur de 1.000 de metri fiecare.