Volumul "Schisma rosie. Romania si declansarea conflictului sovieto-iugoslav (1948-1950)" sub semnatura lui Florin Constantiniu si Adrian Pop a aparut la Editura Compania oferind cititorilor romani o ampla colectie de documente care reflecta desfasur
Volumul "Schisma rosie. Romania si declansarea conflictului sovieto-iugoslav (1948-1950)" sub semnatura lui Florin Constantiniu si Adrian Pop a aparut la Editura Compania oferind cititorilor romani o ampla colectie de documente care reflecta desfasurarea conflictului Tito-Stalin din punctul de vedere al Romaniei. Schisma dintre Moscova si Belgrad s-a facut prin intermediul liderilor comunisti de la Bucuresti: Gheorghe Gheorghiu Dej - pentru a-si dovedi atasamentul fata de Moscova - a fost cel care a condamnat "deveierea titoista". Insa in acelasi timp, in 1949, autoritatile de la Bucuresti continuau sa urmareasca cu cea mai mare atentie cele ce se intamplau cu romanii din Valea Timocului. O dovada in acest sens o constituie raportul ambasadorului roman la Belgrad Teodor Rudenco cuprins in volumul amintit care mentiona faptul ca romanii timoceni au nevoie de aprobarea militiei sarbe pentru a-si putea organiza horele. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.