Gloantele de cauciuc, care au ucis doi albanezi din Kosovo in timpul demonstratiilor din februarie, au fost trase de jandarmii romani, care ar putea fi acuzati de crima, sustine un raport al ONU dat, ieri, publicitatii.

Romania si-a adu
Gloantele de cauciuc, care au ucis doi albanezi din Kosovo in timpul demonstratiilor din februarie, au fost trase de jandarmii romani, care ar putea fi acuzati de crima, sustine un raport al ONU dat, ieri, publicitatii.

Romania si-a adus acasa intregul contingent de 75 de jandarmi, in luna martie, in ciuda cererii autoritatilor ONU de a se prelugi sederea a 11 dintre acestia in Kosovo pina la finalizarea anchetei. Potirvit Reuters, moartea celor doi albanezi a socat Kosovo si a incins spritele occidentalilor, care se tem de cresterea violentelor din provincia sirbeasca, in cazul in care Consiliul de Securitate al ONU nu va lua rapid o decizie privind independenta provinciei.

Gloante trase inutil

Procurorul special al ONU Robert Dean a declarat intr-o conferinta de presa ca uciderea celor doi oameni si ranirea altora a fost inutila si putea fi evitata, pentru ca victimele nu reprezentau un pericol pentru nimeni la momentul respectiv. Dovezile din arata ca gloantele au fost trase de unul sau doi dintre politistii romani. Desi se poate invoca faptul ca moartea celor doi a fost accidentala, nu se poate evita "suspiciunea rezonabila" ca tragerea unor focuri de arma a fost criminala, spune procurorul. Raportul enumera acuzatii precum crima, omor prin neglijenta, tentativa de crima si ranire corporala foarte grava. Investigatorii nu au reusit, insa, sa depisteze care dintre ofiteri a tras gloantele fatale, astfel incit nu s-au putut demara procedurile de urmarire penala.

Compensatii pentru familii

Circa 3.000 de etnici albanezi au participat, in februarie, la o demonstratie la Pristina, cerind independenta provinciei Kosovo, care are 2 milioane de locuitori. Ministrul de interne kosovar si seful Politiei ONU din Kosovo au demisionat dupa incidentele de la finalul manifestatiei. Romania a declarat ca e pregatita sa coopereze cu anchetatorii. Procurorul recomanda ONU si guvernului roman sa ia in considerare acordarea unor compensatii pentru familiile victimelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.