Ministerul Culturii a prezentat o noua analiza statistica si comparativa: fata de alti europeni, romanii nu stau rau cu infrastructura, dar e loc de mai bine.

Din punct de vedere logistic, Romania nu pare sa aiba o problema cu lectura, conform unei analize realizate de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii (CSCDC): avem biblioteci si se publica tot mai multe carti in fiecare an. Cu 13,4 biblioteci publice la suta de mii de locuitori, ne pozitionam intre nivelul atins de Danemarca in 2005 si Suedia in 2003, intr-un clasament dominat de tarile baltice, care au aproape 40 de biblioteci.

Pe de alta parte, productia de carte a crescut considerabil, insa noile aparitii nu au umplut rafturile bibliotecilor publice: statistic, un roman are acces la 2,3 carti, situatie asemanatoare cu cea din Franta (2004) sau Olanda (2002), insa departe de media de 7 carti pe locuitor a tarilor nordice.

Codasi in cinematografe

Ministrul Culturii a atras atentia asupra sectorului in care Romania si-a cistigat indisputabil ultimul loc: „Pentru distributia de film nu s-a facut nimic timp de 17 ani. Baza materiala e la pamint; Romania e singura tara din Europa de Est in care nu s-a privatizat domeniul cinematografiei". In cifre, avem 0,4 sali de cinema pe suta de mii de locuitori, la capatul opus situindu-se Spania, cu 10 sali pe aceeasi unitate. Ceea ce nu inseamna ca romanii nu vad filme, ci doar ca nu le vad la cinema: 75% au acces la televiziune prin cablu, 20% detin DVD playere, 33% au calculator si 28% folosesc Internetul.

Manele pentru tot poporul

La nivelul institutiilor de spectacol nu stam prea bine, insa asta si pentru ca analiza prezentata de MCC e nationala. Or, institutii de cultura in mediul rural nu prea avem. Gradul scazut de urbanizare este responsabil si pentru rezultatul in ceea ce priveste gusturile muzicale ale romanilor, debordind de acelasi spirit „balcanic" ca si vecinii (Serbia, Bulgaria, Turcia): pe locul intii, muzica populara (in UE - rock/pop), urmata de muzica usoara autohtona, manele si clasica.

Optimism oficial

In urma analizei CSCDC, ministrul Culturii considera ca „Romania nu sta deloc mai rau decit alte tari din jur: avem infrastructura culturala, iar daca e invechita, ne chinuim s-o imbunatatim". In plus, Iorgulescu a declarat ca in urmatoarele luni va face publice inca doua studii: barometrul anual de consum cultural din Romania si cel al dezvoltarii industriei de divertisment, despre care ministrul afirma ca produce „aproape 5% din PIB in momentul actual".

Europa fara standarde Principalele probleme ale statisticilor folosite sint perioadele diferite (informatii publicate in ani diferiti in diversele tari europene) si lipsa de standardizare. Pe de o parte, studiul alatura date despre Romania anului 2005 cu statistici din ani anteriori referitoare la alte tari europene. Liviu Chelcea, directorul CSCDC, a declarat ca acestea au fost singurele surse disponibile si ca, pe de alta parte, Eurostat, institutia europeana responsabila de standardizarea colectarii datelor statistice la nivel european, nu a emis nici o directiva unica pentru a omogeniza tipul de informatie preluata. Analiza a fost insa realizata cu scopul de a identifica zonele in care Romania ar trebui sa-si plaseze exportul cultural.