Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Bucuresti (DIICOT Bucuresti) au finalizat zilele trecute rechizitoriul MISA (Miscarea de Integrare Spirituala in Absolut), prin car
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Bucuresti (DIICOT Bucuresti) au finalizat zilele trecute rechizitoriul MISA (Miscarea de Integrare Spirituala in Absolut), prin care i-a pus sub acuzare pe 19 dintre liderii acestei miscari, sub acuzatia de trafic de persoane si alte infractiuni prevazute de Legea 678/2001, privind prevenirea si combaterea traficului de persoane, si de Legea 39/2003, privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate. Rechizitoriul va fi trimis spre avizare conducerii DIICOT - Structura centrala, dupa care va ajunge pe masa instantei de judecata.
De peste un an si jumatate acest dosar s-a aflat in faza de prezentare de material de urmarire penala, insa rechizitoriul nu se emitea. Surse avizate care doresc sa-si pastreze anonimatul ne-au informat ca dosarul a fost ca si blocat de teama fostei ministrese a Justitiei, Monica Macovei, care si-a dat drepturi asupra sefilor DIICOT si care, dupa cum se stie, a fost o aparatoare a cauzei MISA in anii in care era presedinte al APADOR-CH. De altfel, pe perioada mandatului lui Macovei, cererea de extradare a lui Gregorian Bivolaru, trimisa de Ministerul Justitiei instantei supreme din Suedia, in vederea returnarii liderului MISA in Romania, a fost respinsa, in mod surprinzator, pe motiv de lipsa de probe. Invitata public sa se explice, Macovei a negat ca cererea de extradare ar fi fost prost intocmita si ca la dosar nu au fost atasate probele solicitate sau care erau obligatorii. Pe de alta parte, coincidenta sau nu, pe timpul mandatului lui Macovei, toti procurorii care au lucrat in acest dosar au fost cercetati penal de Parchetul General, la plangerile formulate de liderii MISA, fiind efectiv timorati. Aceste cercetari mai continua si in ziua de azi.
Inculpatii
In dosarul nr. 6D/P/2004 al DIICOT Bucuresti, s-a inceput inca din primavara lui 2005 urmarirea penala, in lipsa, impotriva "gurului" Gregorian Bivolaru (aflat pe atunci in arestul Politiei din Malmo - Suedia) si a 18 lideri ai Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut. Persoanele inculpate sunt: Gregorian Bivolaru (mentorul spiritual), Nicolae Catrina (presedintele MISA), Claudiu Trandafir (vicepresedinte MISA), Daniela Mihaela Dae, Lacramioara Visterneanu, Claudiu Petre, Petre Ciuciulete, Camelia Luminita Chisca, Eusebie Ovidiu Buruiana, Iuliana Radu, Costica Cojocaru, Dan Bozaru, Carmen Enache, Camelia Rosu, Viorel Rosu, Marius Necula, Angela Mayer, Ewald Cosmin Cozorici si Remus Dumitru Lomos.
Majoritatea inculpatilor sunt fugiti din tara sau se sustrag cercetarilor penale fiind, cel mai probabil, ascunsi in "ashramuri" de la diferite filiale ale MISA din Europa - Suedia si Danemarca. Insusi Gregorian Bivolaru sta "exilat" la o scoala de yoga din Suedia. Majoritatea "locotenentilor" lui Bivolaru, incriminati in dosar, nu au mai fost vazuti pe la scolile de yoga ale MISA inca de la inceputul lui 2005, cand s-a declansat urmarirea lor penala.
Grup infractional organizat
Liderii MISA sunt acuzati de constituirea unor grupuri de crima organizata, in scopul traficului de persoane in diferite tari, chiar si in Japonia, cu consecinta acumularii de importante venituri ilicite. Mai precis de trimiterea in strainatate a unor fete racolate de miscare, pentru a obtine venituri grase de pe urma prostitutiei. In acest scop, anumiti membri ai MISA aveau infiintate mai multe societati comerciale. S-au identificat de asemenea si diferite locatii in care membri ai miscarii aveau organizate studiouri de chat-uri erotice. In fata unor camere video, adeptele racolate se dezbracau spre desfatarea unor clienti din diferite state, care le urmareau prin Internet, si care plateau on-line sume importante de bani in schimbul serviciilor prestate. La dorinta clientilor, fetele executau cele mai fanteziste orgii sexuale. Un astfel de studio a fost descoperit la una din perchezitii, chiar la domiciliul din buletin al ex-judecatoarei Simona Lungu, de la Tribunalul Bucuresti, supranumita "judecatoarea porno", personaj care in prezent insista pe langa CSM pentru a fi reprimita in Magistratura, dupa ce a evitat o preconizata sanctiune disciplinara, dandu-si demisia in urma cu cativa ani.
Acuzatiile procurorilor se intemeiaza pe articolul 12 din Legea 678/2001, care prevede: "Constituie infractiunea de trafic de persoane recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin amenintare, violenta sau prin alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea acelei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acestei persoane, si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Traficul de persoane, savarsit in urmatoarele imprejurari: a) de doua sau de mai multe persoane impreuna; b) s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi". Daca vor fi gasiti vinovati, liderii MISA risca pana la 15 ani de inchisoare, pentru "construirea si exploatarea unei retele de adepti, in scopuri financiar-materiale".
Victimele cer daune de milioane de euro
Dosarul MISA a fost constituit ca urmare a plangerilor mai multor fosti membri ai miscarii, care au marturisit ca au fost recrutati de miscare si cazati in ashramuri pentru a fi indoctrinati si pusi sa munceasca ori sa cotizeze cu bani si bunuri in folosul "maestrilor yoga".
Opt parti civile se declara victime ale miscarii si cer daune materiale si morale in suma de 5.100.000 euro, 250.000 dolari si 7.000.000.000 lei vechi. Exista femei care au marturisit ca au fost puse sa se prostitueze, iar banii si bijuteriile obtinute din aceste activitati erau obligate sa le ofere "maestrilor". Acuzele aduse capilor MISA, vorbesc de construirea unui grup infractional piramidal, bine organizat din punct de vedere al ordinelor transmise si care, in intervalul anilor 2001 - 2004, speculand influenta dobandita asupra adeptilor de rand din MISA i-au pus la munca neretribuita, i-au pedepsit in diverse moduri si le-au solicitat bani si bunuri in scopul realizarii unor importante foloase materiale si banesti. "Victimele", in general tineri debusolati, erau izolate de mediile sociale si cazate prin ordine transmise in scris, pe biletele, de catre Gregorian Bivolaru, la anumite ashramuri ale miscarii, unde erau puse la munca neretribuita (activitati de tipografie, constructii, video-chat-uri erotice, traduceri, brutarie, bucatarie, munca campului etc). Adeptii exploatati in acest mod purtau titulatura de "karma-yoghini". Beneficiile materiale - sustin procurorii - au fost obtinute si prin sanctiunile pecuniare ce se administrau adeptilor de catre instructorii miscarii, pe motiv ca n-au fost "cuminti" ori suficient de "harnici".
Sechestru pe bunurile inculpatilor
Procurorii au instituit sechestru asigurator pe un numar impresionant de imobile si masini, proprietate ale "locotenentilor" lui Bivolaru, pentru care exista indicii temeinice privind dobandirea lor pe cai ilicite, respectiv din "donatiile" adeptilor exploatati.
Pentru acoperirea prejudiciului solicitat de victime, anchetatorii au pus sechestru asigurator asupra unor imobile si bunuri apartinand urmatorilor:
- Gregorian Bivolaru - doua apartamente in Bucuresti, detinute in co-proprietate cu presedintele si vicepresedintele MISA (Nicolae Catrina si Claudiu Trandafir);
- Camelia Chisca - 11 apartamente si case;
- Marius Necula - o casa in Bucuresti;
- Claudiu Trandafir - 13 case si apartamente in Bucuresti, judetele Ilfov si Brasov;
- Nicolae Catrina - 10 case in Bucuresti, Petrosani si judetul Constanta;
- Petre Rosu - cinci case si apartamente in Bucuresti;
- Camelia Rosu - doua apartamente in Bucuresti;
- Lacramioara Visterneanu - sase apartamente in Bucuresti;
- Petre Ciuciulete - sase case si apartamente in Bucuresti si Craiova;
- Ovidiu Buruiana - un apartament in Bucuresti;
- Iuliana Radu - un apartament in Bucuresti;
- MISA - cinci apartamente in Bucuresti si un teren de 2450 m.p. in com. Ilieni - jud. Covasna;
- Fundatia de Terapie Naturista si Yoga TARA - 6 case in Bucuresti, Brasov, Satu-Mare si jud. Mehedinti;
De asemenea, s-a mai instituit sechestru si pentru 22 de autovehicule ale capilor MISA.
Coruperea sexuala a minorelor
O situatie juridica aparte in acest dosar o are Gregorian Bivolaru, care este deja judecat in lipsa, intr-un alt proces, pentru coruperea sexuala a unor minore, dupa ce a fugit din tara, refugiindu-se in Suedia. Lui Bivolaru i s-au adus inca din vara lui 2005 la cunostinta invinuirile de catre un procuror, care a facut parte dintr-o comisie rogatorie alcatuita la cererea anchetatorilor romani, comisie care s-a deplasat la arestul din Malmo - Suedia. In prezenta avocatului sau, Gregorian Bivolaru a refuzat sa semneze de luare la cunostinta, mentionand ca pentru el invinuirile nu au nici o valoare. Un procuror suedez a consemnat refuzul acuzatului.
Sprijin din partea APADOR-CH
Reamintim ca in anul 2004, cand Monica Macovei era presedintele APADOR-CH, aceasta asociatie a dat publicitatii un raport in care a luat apararea miscarii lui Bivolaru, la o maniera care i-a surprins pe foarte multi. Concluziile raportului APADOR pretindeau ca "descinderile brutale, nemotivate, efectuate la data de 18 martie 2004, la Bucuresti, la care au luat parte peste 300 de jandarmi, procurori, politisti si lucratori SRI, sunt un eveniment dintr-o lunga serie de actiuni care au avut ca tinta MISA si miscarea yoga din Romania. Actiuni represive si campanii calomniatoare contra MISA si simpatizantilor yoga au avut loc si anterior, si in alte locuri din tara. Dar interventia Parchetului, a jandarmilor si a Serviciului Roman de Informatii in evenimentele din martie 2004 nu a atins totusi niciodata asemenea proportii. Este vorba despre cea mai grava incalcare a democratiei de la mineriade incoace (...) Presa a fost implicata in campaniile calomniatoare impotriva MISA, folosind fara discriminare <<datele>> puse la dispozitie de autoritatile publice. A fost grav incalcat codul deontologic al presei: obligatia de a informa corect opinia publica, prezumtia de nevinovatie, verificarea informatiilor, respectul demnitatii umane". Interesant este ca raportul APADOR din 2004 a omis, ca un facut, orice referire la acuzele formulate de numeroasele victime ale MISA.
Zeci de mitinguri
Pe tot parcursul cercetarilor penale, Miscarea de Integrare Spirituala in Absolut a organizat zeci de mitinguri de protest prin care a cerut destituirea tuturor procurorilor de caz. Sediile DIICOT si ale Parchetului General au fost pichetate zile in sir. Mitingurile au fost conduse pana in 2005 chiar de catre actualii inculpati, Nicolae Catrina si Claudiu Trandafir (presedinte si vicepresedinte al MISA). Dupa ce in primavara lui 2005 s-a inceput urmarirea penala impotriva celor doi, acestia au disparut din viata publica, fiind de negasit de catre procurori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.