Cererile totale ale producatorilor, importatorilor si dealerilor de masini sint de noua ori mai mari fata de oferta programului.

Programul de reinnoire a parcului auto, care se desfasoara pentru al treilea an consecutiv, va conduce s
Cererile totale ale producatorilor, importatorilor si dealerilor de masini sint de noua ori mai mari fata de oferta programului.

Programul de reinnoire a parcului auto, care se desfasoara pentru al treilea an consecutiv, va conduce si in 2007 la inlocuirea a 16.500 de masini vechi de cel putin 12 ani cu altele noi. In program s-au inscris in total 58 de producatori, importatori si dealeri autorizati, din care au fost acceptati 56.

Potrivit presedintelui Administratiei Fondului de Mediu (AFM), Mihai Toti, pentru cota fiecarei companii, s-a luat in calcul un coeficient de proportionalitate intre numarul cerut de masini pentru acest program si cel maxim disponibil. Toti a declarat ca numarul total de masini cerut de companiile auto pentru acest program a fost in acest an de 142.000 de unitati. Cifra este de noua ori mai mare decit cele 16.500 de bucati pentru care se acorda prima de casare si reprezinta aproape jumatate din volumul total al pietei auto romanesti in 2006, care a fost de 297.162 de unitati. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat ca programul de innoire a parcului auto se va desfasura in 2007 in trei etape, cu una mai mult fata de precedentii doi ani. Prima etapa va incepe chiar din aceasta saptamina si se va termina pe 31 august, cea de-a doua se va desfasura intre 1 septembrie-12 noiembrie, iar ultima pe 13 noiembrie-12 decembrie. Asta presupune ca proprietarul unei masini vechi ar putea face primul pas in inlocuirea ei chiar zilele acestea, prin inscrierea la un dealer autorizat.

380 de rable pentru Tariceanu

Daca in 2005 si 2006 numarul maxim de masini alocat de AFM depasea 3.000 de unitati pentru unele companii, in acest an s-a stabilit un plafon maxim de 1.907 unitati. Singurii care au primit cota maxima au fost cei doi producatori autohtoni, Dacia si Daewoo, si Porsche Romania, importatorul marcilor Skoda, Seat, Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley si Lamborghini.

Importatorul general al marcii Citroen in Romania, Automotive Trading Service, firma detinuta de premierul Calin Popescu Tariceanu, a obtinut o cota de 381 de masini.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.