Judecatorii supremi au decis ca seful statului trebuie sa fie activ, nu contemplativ. Insa tot ei spun ca doar Parlamentul poate sa decida cit de grave sint faptele pentru care se cere suspendarea lui Basescu.

Curtea Constitutionala a trimis ieri Parlamentului motivarea deciziei prin care s-a opus propunerii de suspendare a presedintelui Basescu. Practic, judecatorii desfiinteaza punct cu punct toate acuzatiile pe care s-au straduit sa le adune juristii PSD plus Comisia Voiculescu. Mai mult, Basescu capata practic noi puteri dupa ce Curtea Constitutionala ii consfinteste rolul de presedinte-jucator. „Nici veghea, nici functia de garantie nu se realizeaza pasiv, prin contemplare, ci prin activitate vie, concreta", sustine Curtea Constitutionala.

„Prerogativele constitutionale, ca si legitimitatea democratica pe care i-o confera alegerea lui de catre electoratul intregii tari ii impun presedintelui Romaniei sa aiba un rol activ, prezenta lui in viata publica neputind fi rezumata la un exercitiu simbolic si protocolar", se mai arata in motivarea Curtii.

Vine la Guvern cind vrea el

Aceiasi judecatori au decis, totodata, ca presedintele-jucator poate participa la orice sedinta de guvern vrea. Ca poate cere schimbarea sefilor serviciilor, urmind ca decizia s-o ia Parlamentul. Mai mult, judecatorii supremi il sustin pe Basescu si in privinta relatiilor sale privilegiate cu Partidul Democrat: „In art. 84 din Legea Fundamentala se prevede ca acesta nu poate fi membru al unui partid politic, dar nu i se interzice sa pastreze legaturi cu partidul care l-a sustinut in alegeri sau cu alte partide politice. O asemenea interdictie nici nu ar fi in spiritul Constitutiei, in conditiile in care presedintele Romaniei este ales in functie prin sufragiu universal, pe baza unui program politic, si are fata de electorat datoria sa actioneze pentru indeplinirea acestui program". Nici numirea lui Tariceanu nu poate fi considerata neconstitutionala cita vreme a fost validata de Legislativ. De asemenea, judecatorii au concluzionat ca nici acuzatiile privind interceptarile ilegale nu au acoperire in realitate.

Parlamentul apreciaza gravitatea

Desi desfiinteaza toate capetele de acuzare, judecatorii constitutionali lasa totusi o portita de scapare pentru cei care vor sa voteze in Parlament suspendarea. Juristii care au intocmit acuzatiile impotriva lui Basescu sint criticati ca nu si-au motivat suficient acuzatiile, pe care le-au considerat „notorii", insa tocmai de aici poate veni salvarea. „In aceste conditii, Curtea Constitutionala nu poate examina imputarile formulate decit la modul ipotetic, de principiu, raminind ca Parlamentul sa decida, pe baza datelor si a informatiilor care vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existentei si gravitatii faptelor pentru care s-a propus suspendarea", se arata in motivarea Curtii Constitutionale.

Votul, cel mai probabil, miine Nicolae Vacaroiu sustine ca sedinta in care parlamentarii vor vota asupra suspendarii lui Basescu va avea loc, cel mai probabil, miine, Birourile Permanente reunite avind programata o sedinta in aceasta dimineata. Data publicarii motivatiei Curtii a nascut insa ieri contradictii intre seful Senatului si reprezentantii Monitorului Oficial. In timp ce Vacaroiu a declarat ca documentul va fi publicat astazi, conducerea MO a declarat ieri ca a primit ordine ca avizul Curtii sa fie publicat cu data de ieri, chiar daca asta va insemna ca motivatia sa apara in jurul miezului noptii. Potrivit Regulamentului sedintelor comune, Camerele reunite ale Parlamentului se intrunesc in 24 de ore de la primirea motivarii Curtii. Articolul 67 din Regulamentul sedintelor comune ale celor doua Camere precizeaza ca la dezbateri este invitat si seful statului, „caruia i se va da cuvintul, la cererea sa. Oricind in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa". Hotarirea de suspendare se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Votul este secret, cu bile. (D.D.)

Motivatia Curtii este interpretata in functie de interese Emil Boc, presedinte PD: "Curtea Constitutionala spune foarte clar ca nici o acuzatie din partea celor 182 de parlamentari nu are suport constitutional. In consecinta, acuzatiile formulate sint doar acuzatii politice fara o baza constitutionala."

Stefan Deaconu, consilier prezidential pe probleme juridice: "Mie mi se pare ca este o decizie justa, o decizie clara, prin care nu se lasa loc la interpretari, privitoare la avizul negativ pe care Curtea Constitutionala l-a dat. Mai mult, in aceasta decizie sint facute o serie de analize cu privire la faptele ce i se imputa presedintelui si pe fiecare in parte CCR a decis ca nu sint motive intemeiate pentru care presedintele sa fie suspendat."

Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, sustine ca ceea ce face Curtea Constitutionala "este o rusine". Liderul PRM il acuza pe Basescu ca a santajat patru dintre judecatorii Curtii cu dosarele de la Securitate, in timp ce altii au fost mituiti cu bani.

Victor Ponta, vicepresedinte PSD: "Dupa parerea mea, este un punct de vedere echivoc si din cele 19 pagini ale motivatiei fiecare va citi ce pagina ii place. Consider ca PSD trebuie sa mearga mai departe cu votul pe marginea suspendarii din functie a presedintelui, in opinia noastra Traian Basescu nu si-a exercitat in mod constitutional atributiile."

Cristian Diaconescu, vicepresedinte PSD: "Motivatia oferita de Curtea Constitutionala evidentiaza faptul ca, in lectura acestei institutii asupra Constitutiei, in Romania functioneaza o republica prezidentiala." (D.D.)

Citeste si:

Teoretic, PSD are voturile

Basescu ameninta cu demisia contra cronometru