Rezervat in declaratii, Walter Ghidibaca a gasit, totusi, de cuviinta sa ofere o explicatie pentru gestul facut pe aeroportul Seremetievo II din Moscova, in data de 11 august 2006, acela de a anunta, in gluma, ca detine o bomba in rucsac. Teribilismu
Rezervat in declaratii, Walter Ghidibaca a gasit, totusi, de cuviinta sa ofere o explicatie pentru gestul facut pe aeroportul Seremetievo II din Moscova, in data de 11 august 2006, acela de a anunta, in gluma, ca detine o bomba in rucsac. Teribilismul lui Ghidibaca l-a costat opt luni de lipsire de libertate intr-o colonie de munca.
"A fost o gluma neinspirata intr-un loc neinspirat si intr-un moment neinspirat. M-am obisnuit si eu foarte greu cu ideea de inchisoare (...) Multumesc celor care m-au sustinut, prietenilor si familiei, restul maine", a spus Walter Ghidibaca la intoarcerea in tara, pe aeroportul din Cluj Napoca. La inchisoare a fost "normal", a mai declarat Walter Ghidibaca, folosind limba rusa pentru adjectivul "normal". In luna august anul trecut, Ghidibaca a fost retinut pe aeroportul Seremetievo fiind acuzat de "raspandire cu buna stiinta de informatii false privind acte teroriste si tulburarea ordinii si linistii publice"(potrivit articolului 2007 din Codul Penal rusesc), dupa ce a declarat ca are o bomba in bagaje, la intoarcerea dintr-o calatorie de peste 14.000 de kilometri. Jurnalistul, impreuna cu un cameraman, realizasera un traseu Cluj-Napoca-Siberia (Vladivostok), la bordul unei Dacii vechi, in urma caruia realizasera un film (Hello Siberia).
Glumele dauneaza libertatii
Judecarea pe fond a procesului penal in cazul Walter Hedwig Ghidibaca a avut loc la 28 noiembrie, iar instanta a decis executarea a opt luni de munca in colonia din Vladimir. In 8 februarie, Ghidibaca a fost transferat din arestul Ministerului rus de Interne (Moscova), din cele opt luni scazandu-se perioada petrecuta in inchisoare. La 10 aprilie, Walter Ghidibaca a fost eliberat, fiind preluat de la colonia de munca din Vladimir de catre consului Ambasadei Romaniei la Moscova, iar in 12 aprilie Ghidibaca a solicitat viza de iesire din Rusia. Ulterior, Ghidibaca a incercat sa explice gestul de pe aeroportul Seremetievo. Ghidibaca a declarat, citat de presa locala, ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice, la intoarcerea din calatorie imprietenindu-se cu un cetatean rus cu care a consumat bere. Astfel ca, la punctul de control al aeroportului moscovit, a declarat "in gluma" ca ar avea o bomba in rucsac. Autoritatile de pe aeroportul Seremetievo au sanctionat bravada imediat, trimitandu-l pe jurnalist in fata instantei. Precizam ca MAE a atras atentia in repetate randuri cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in strainatate sa se informeze asupra legislatiei din tarile de destinatie si sa respecte intocmai reglementarile existente. (T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.