Dreptul de a purta arme e unul recunoscut in democratiile moderne.

Macar o data ar fi cu putinta ca producatorii de vorbe goale sa nu iasa, seara, sa isi ofere marfa? Dupa difuzarea stirii cu cei 32 de oameni ucisi de un tragator (probabil chinez) la Virginia Tech, o televiziune a organizat o editie speciala, cu vorbitori care se lamentau: „Ceva e in neregula cu America, unde oamenii sint impuscati pe strada!".

Episodul de la Virginia Tech e o tragedie. Nu prima, din pacate. Dupa cum nu e prima oara cind se foloseste, fara scrupule, nenorocirea omeneasca pentru agitatie antiamericana. Realitatea e ca asemenea evenimente sint atestate aproape oriunde in lume. Cel mai grav caz a fost in Coreea de Sud, in 1982, cind un politist a impuscat, din casa in casa, 57 de oameni. In Nepal, printul mostenitor si-a ucis familia (11 persoane) cu doua pistoale-mitraliera. In 1938, un japonez, folosind o flinta si o sabie de samurai, a omorit 29 de oameni. Chiar si in Romania aflam, din cind in cind, despre militari sau politisti care trag in colegii lor. In SUA aceste lucruri sint mai vizibile pentru ca ele au dimensiunile unui continent si o mass-media unitare. In 1996, cind au fost ucisi, intr-o scoala din Marea Britanie, 16 copii si o invatatoare, nu am vazut editii speciale in Romania. Masacrul de la scoala Columbine (1999; 13 victime) insa a fost pe toate ecranele, sa aflam noi cit de putreda e America. Dar in 2001, cind un nebun a intrat in parlamentul din Zug (Elvetia) si a trimis pe lumea cealalta 14 oameni, tacere. La fel in 2002, cind altul a impuscat 16 oameni la Erfurt (Germania).

Problema, se zice, provine din dreptul de a purta arme. Mai usor cu concluziile pe scari! Legile restrictive nu au impiedicat masacrul de la Politehnica din Montréal (1989; 14 victime). Nici pe Richard Durn sa scoata pistolul si sa ucida 8 consilieri locali din Nanterre, Franta, in 2002. Ori pe Mathias Flink, in 1994, sa rada 7 oameni pe strazile unui mic oras suedez. Exista tari cu un regim liberal al armelor unde cetatenii sint inarmati pina in dinti si unde rata omuciderilor cu arme de foc e scazuta (Elvetia, Finlanda si Israel). Invers, exista tari cu restrictii draconice, unde ai mari sanse sa te trezesti cu un glont in cap (Rusia, Mexic, Brazilia). Statisticile arata ca ai mai multe sanse sa fii ucis in Cuba, Lituania sau in Argentina decit in Statele Unite. Olanda si Arabia Saudita au o frecventa a omuciderilor aproape egala, desi au un regim al armelor foarte diferit.

Dreptul de a purta arme in mod responsabil a fost recunoscut de teoreticieni precum Madison sau Hamilton ca o aparare impotriva tiraniei guvernului. Prima constitutie moderna a Romaniei, aceea din 1866, mentiona militiile si garda cetateneasca. Au venit apoi comunistii si au eliminat practic complet dreptul cetatenilor de a purta arme, pentru a le tine doar pentru ei. Care s-a dovedit insa mai primejdioasa: dementa unui individ sau a unui guvern? Aux armes, citoyens!