Un raport al Organizației Națiunilor Unite dă glas, in mod oficial, acuzațiilor la adresa jandarmilor romani care au fost detașați in Kosovo. Potrivit documentului, ei sunt vinovați pentru moartea a doi protestatari albanezi in timpul manifestațiilor care au avut loc in februarie in provincia autonomă.Ofițerii romani de poliție din cadrul forței internaționale din Kosovo au tras gloanțele de cauciuc care au dus la moartea a doi protestatari albanezi. Aceasta este concluzia unui raport al Organizației Națiunilor Unite cu privire la incidentele care au avut loc in capitala provinciei, Priștina, in luna februarie. Romanii ar putea fi judecați pentru crimă, relatează agenția Reuters, preluată de Mediafax, menționand că Romania și-a retras luna trecută contingentul format din 75 de persoane. Această retragere s-a făcut insă mai tarziu decat calendarul convenit cu ONU, ofițerii romani prelungindu-și oricum șederea pentru a se pune la dispoziția anchetatorilor.

Protestul care a necesitat intervenția forțelor ONU a avut loc la data de 10 februarie. Peste 3.000 de albanezi au manifestat pentru independența totală și imediată a provinciei aflate sub administrația ONU. Protestul s-a lăsat cu violențe, fiind necesară intervenția trupelor internaționale. Jandarmii au ripostat cu gloanțe de cauciuc, iar doi protestatari au decedat. Potrivit raportului, dovezile sugerează, pană in prezent, că focurile de armă au fost trase de unul sau doi dintre romanii inarmați.

"Deși s-ar putea argumenta că aceste morți au fost accidentale, nu ar fi redusă suspiciunea fondată că astfel de focuri de armă au fost criminale", se arată in document. Acuzațiile care ar putea fi formulate impotriva romanilor sunt crimă, ucidere din culpă, tentativă de crimă și vătămare corporală gravă. Investigația nu a identificat precis care dintre ofițeri a tras focurile fatale, astfel că procedurile penale nu pot fi demarate deocamdată.
Ministerul roman al Internelor și Reformei Administrative consideră că raportul nu conține probe, iar concluziile sale sunt pripite.