La două zile după dementul atac de la Universitatea americană Virginia Tech, soldat cu 32 de victime, studenții, profesorii și familiile lor incearcă să iși revină din șoc și ii comemorează pe cei uciși. Multe dintre gandurile și rugăciunile lor sunt pentru profesorul de origine romană Liviu Librescu, pe care președintele Romaniei l-a decorat ieri post-mortem.


Eroismul de care a dat dovadă profesorul de origine romană Liviu Librescu in timpul măcelului de la Universitatea Virginia Tech, dar și activitatea sa științifică și didactică au fost recunoscute ieri oficial de Romania. Președintele Traian Băsescu l-a decorat post-mortem pe profesorul Librescu și i-a conferit Ordinul Național "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce. Într-un comunicat al Președinției se arată că Liviu Librescu a fost decorat "in semn de inaltă apreciere și recunoștință pentru intreaga activitate științifică și universitară și pentru eroismul dovedit in timpul tragicelor evenimente petrecute la 16 aprilie in Campusul Virginia Polytechnic Institute and State University, prin care profesorul Liviu Librescu a salvat viețile studenților săi, sacrificandu-și propria viață".

De altfel, mesajele de laudă la adresa profesorului Librescu au ținut și ieri prima pagină a ziarelor, mai ales in SUA și in Israel. Membri ai familiei, colegi sau studenți, toți l-au evocat in termeni elogioși pe profesorul ucis de un tanăr coreean in varstă de 23 de ani, care a deschis focul luni in mai multe săli de curs de la Universitatea Virginia Tech. Președintele american Bush l-a omagiat ieri pe Librescu, numindu-l "profesorul brav". Fiul profesorului, Joe Librescu, a ținut chiar să le mulțumească celor care au postat mesaje de laudă și apreciere la adresa tatălui său. "Sunt băiatul profesorului Librescu și vreau să le mulțumesc tuturor celor care au scris note așa de frumoase despre el. Chiar dacă a plecat din țară demult, niciodată nu i-a uitat frumusețea, și la vară trebuia să ne intalnim toată familia la Predeal pentru o reuniune. Încă o dată vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase scrise aici", este mesajul adresat de Joe Librescu pe site-ul Hotnews.ro.

MĂRTURII. În ziarul Jerusalem Post, Liviu Librescu este descris drept "puternic și demn" de fiul său. "Era unic in mai multe privințe. A fost unul dintre cei mai buni cercetători din lume (...), a crezut in excelență și a fost o figură puternică", a spus Joe. "Se considera un fel de ambasador al Israelului in această parte a lumii, la o universitate americană unde erau puțini evrei, dar mulți reprezentanți ai lumii arabe", a mai declarat fiul profesorului.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Liviu Librescu a fost internat intr-un lagăr de muncă din Transnistria și apoi deportat impreună cu familia sa și alte mii de evrei intr-un ghetou din orașul Focșani, potrivit Fox News, citat de Mediafax. "După toate acestea a indurat Romania lui Ceaușescu", a subliniat fiul său. În timpul regimului comunist din Romania, profesorul Librescu a continuat să publice lucrări de specialitate "cu riscul vieții sale", a adăugat fiul său. "Din acest motiv nu am fost surprins de ceea ce a făcut atunci cand s-a opus atacatorului", a subliniat Joe, adăugand că tatăl său avea suficient curaj incat să moară in locul pe care l-a iubit cel mai mult – sala de curs.

CONTROLUL ARMELOR. De multe ori evocată, de puține ori inițiată, dezbaterea privind limitarea posesiei armelor de foc in SUA a ținut ieri prima pagină a ziarelor din intreaga lume. Ca de fiecare dată cand se produce un atac armat, subiectul revine pe frontispiciu, dar de puține ori se adoptă decizii concrete, așa cum a fost cazul legii privind controlul armelor, votată in 1968, după asasinarea lui Martin Luther King și a senatorului Robert Kennedy. Presa americană a evocat o declarație a președintelui George W. Bush, potrivit căruia "nu a venit momentul" pentru a purta din nou acum această dezbatere privind restrangerea dreptului de posesie a armelor de foc. Acest "masacru reamintește că unele dintre cele mai grave pericole care ii amenință pe americani provin de la agresorii din randul nostru dotați cu arme deosebit de ușor de obținut", scrie ziarul The New York Times, apreciind necesitatea unui "control mai strict al armamentului".

"Nu am făcut nimic pentru a limita violența armată din școlile și comunitățile noastre. Din contră, am facilitat accesul la armament puternic", a declarat, pentru televiziunea ABC News, un membru al organizației "Opriți violența armată", amintind că, in fiecare an, aproximativ 300.000 de persoane mor din această cauză.