Aceste avertismente au devenit cu atat mai ingrijoratoare cu cat dezechilibrele externe au continuat sa se accentueze. Deficitul de cont curent a inregistrat in luna ianuarie a acestui an o crestere de 162% fata de ianuarie 2006. Deficitul comercial
Aceste avertismente au devenit cu atat mai ingrijoratoare cu cat dezechilibrele externe au continuat sa se accentueze. Deficitul de cont curent a inregistrat in luna ianuarie a acestui an o crestere de 162% fata de ianuarie 2006. Deficitul comercial a crescut cu 83% in ianuarie 2007, fata de ritmul de 45% inregistrat la nivelul anului trecut, Romania trecand cu viteza in randul celor mai mari importatori la nivel global. Exporturile au avut o tendinta de crestere usoara care este insa, influentata de aprecierea monedei nationale. Ca atare, exporturile au reusit sa creasca in termeni reali cu doar 2%. Aceasta tendinta de accelerare a importurilor fata de exporturi va continua si anul acesta, lucru care poate favoriza accentuarea deficitului de cont curent.
In acelasi timp insa, investitiile straine marcheaza o scadere de 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In prima luna a lui 2007, investitiile straine mai acopereau doar 51% din deficitul extern, fata de 240% in prima luna a anului trecut.
Chiar daca in termeni nominali prognozele deficitului de cont curent pentru acest an sunt la nivelul anului trecut (10,5% din PIB), ingrijorarea majora este legata de modul in care se va finanta acest deficit. Majoritatea estimarilor sugereaza ca nivelul de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine ar putea sa coboare anul acesta pana la 40%, de la peste 90% in 2006. Anul trecut, investitiile straine s-au ridicat la peste 9 miliarde de euro (cifra care cuprinde si vanzarea BCR), dar in anii urmatori nivelul acestor investitii va cunoaste o scadere semnificativa, ajungand la 6-7 miliarde de euro. Reducerea investitiilor straine, in conditiile expansiunii deficitelor externe poate sa aiba un impact negativ asupra ratei inflatiei si, nu in ultimul rand, asupra perceptiei agentiilor de rating fata de economia romaneasca.
Explozia deficitelor externe vine pe fondul tendintei de crestere a deficitului public al bugetului general consolidat. In cazul probabil in care deficitul bugetar va depasi nivelul propus de Guvern si aprobat de Parlament, unele prognoze sugerand cifra de 3,3% din PIB pentru anul 2007, el va constitui o presiune in plus pentru procesul de dezinflatie urmarit de BNR.
Mai sunt si alti indicatori care sugereaza ca economia Romaniei se va confrunta cu riscuri considerabile in perioada urmatoare. Astfel, prognozele referitoare la cresterea economica indica o tendinta de incetinire a ritmului de crestere atat in 2007, cat si in 2008, ceea ce va crea dificultati in vederea recuperarii decalajului care separa tara noastra de statele membre ale Uniunii Europene.
Accentuarea dezechilibrelor externe creeaza ingrijorare in mediul economic si alimenteaza riscurile macroeconomice. In perioada imediat urmatoare, Guvernul trebuie sa restranga nivelul cheltuielilor publice si sa urmareasca reducerea deficitului de cont curent si continuarea procesului de dezinflatie. Romania are astazi nevoie de politici prudente, predictibile, astfel incat credibilitatea economiei nationale sa nu fie periclitata. De asemenea, este nevoie de un set de politici monetare clare si coerente care sa duca la indeplinirea programului de convergenta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.