Rascoala lui Horea, Closca si Crisan - ne intrebam daca mai citeste astazi cineva impresionanta monografie a profesorului David Prodan - miscarea lui Tudor Vladimirescu sau revoltele taranesti din 1907 au marcat momente de atingere a unui prag critic
Rascoala lui Horea, Closca si Crisan - ne intrebam daca mai citeste astazi cineva impresionanta monografie a profesorului David Prodan - miscarea lui Tudor Vladimirescu sau revoltele taranesti din 1907 au marcat momente de atingere a unui prag critic. Flexibilitatea si puterea de adaptare au fost atuuri pentru a suporta si insuportabilul. Oricat am suci lucrurile a curs mult mai putin sange pe meleagurile noastre decat in restul Europei de sud-est sau chiar centrale. Este un lucru bun si nu neaparat de incriminat: "vitejia" cu orice pret, in absenta ratiunii dominante nu poate duce nicaieri. Ca si acum, cand tonul belicos al protagonistilor de pe scena politica este artificial sporit de media si fortele oculte din subteranele vietii politice. "Sistemul ticalosit" nu este doar intr-o parte a esichierului politic, din pacate. Ar fi fost mai simplu atunci, prin identificarea si lichidarea lui. Dar asa, difuz cum se prezinta, a penetrat peste tot, spurcand locul si oamenii mult mai adanc si vast decat ne putem inchipui. Conflictul acut si deschis dintre centrele de putere si decizie ale statului roman nu poate duce la nimic bun. Aici toata lumea ar fi de acord. Unde nu mai suntem la unison este cand ajungem la numele lui Traian Basescu. Care Traian Basescu, presedinte ales, are un mare suport popular, ca ne place sa recunoastem sau nu, ca-i suntem simpatizanti sau nu, beneficiari ai actualei administratii sau victimele ei. Nu putem nega evidentele doar pentru ca nu ne place culoarea galbena sau maro.
Presedintele Basescu nu poate fi suspendat prin referendum. Oricate scenarii fantasmagorice se pun la bataie. Poporul cel des pomenit il va vota, stie ca e "de-ai nostri". Si mai are si sprijinul, nici macar tacit, al intelighentiei actuale, mare parte a ei, care intotdeauna a stiut sa se orienteze unde sunt banii si puterea. Balcescu a fost o exceptie, Ion Ghica, dupa ce a ajuns Bey de Samos a fost si ambasador la Londra, unde a scris faimoasele scrisori catre Vasile Alecsandri pe care le studiaza copiii la scoala. Este o eroare mare incercarea de a-l debarca pe Basescu. Dincolo de numeroasele si interminabilele analize ale analistilor politici, care mai de care mai fistichii. Ca Mugur Isarescu, ca Antonescu Crin - ce faci cu domniile lor daca ii scoti din sediile administratiilor bucurestene, votul nu se consuma la televizor, realitatea din teren/teritoriu e alta decat cea pisalogita pana la satietate de invitatii lui Turcescu si Andrei Gheorghe. Auzim si de varianta exotica a opunerii lui Cristian Tudor Popescu lui Traian Basescu, neglijandu-se faptul ca sunt din acceasi plamada, dincolo de retorica scrasnita a ziaristului de la "Gandul". Sigur ca nu i-ar displace lui Adrian Sarbu sa aiba omul lui la Cotroceni, dar asta ar fi alta caciula! Asa ca se pierde vremea degeaba: de Traian Basescu nu se poate scapa repede. Daca poporul e scos la vot si decide democratic si nu pe principiul lui "Lasa, ma, ca aranjam noi!" nici Sherlock Holmes, nici Dr.Watson nu-l pot da "in gat" pe actualul presedinte.
"Poporul te vrea, Maria Ta!", "Capul plecat nu taie sabia" si "Fa-te frate si cu dracu pana treci puntea", oare unde am auzit toate astea?
Restul e literatura. Nici macar originala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.