"Dacă nu ploua la Helsinki" ar fi fost titlul cărții pe care Adriana Săftoiu o va lansa astăzi. Fostul purtător de cuvant al Președinției a ales insă să vorbească nu despre misterul din spatele acestei ipoteze, ci despre cel al meseriei care a consacrat-o."Vocile puterii" – purtătorii de cuvant ai Guvernului și ai Președinției din 1990 pană in 2004 – vorbesc in această carte nu doar despre asperitățile relației cu cei pe care i-au reprezentat, ci completează tabloul postdecembrist cu elemente de culise legate de decizii importate, de relații politice, de schimbări tulburi. "Nu am forțat in discuții amintiri care ar putea deveni subiect de scandal pentru ziare", mărturisește Adriana Săftoiu. Cu toate acestea, din sinceritate, poate și din frustrare, multe sunt spuse in cele 16 interviuri, din care unul se situează de partea cealaltă a baricadei: in locul purtătorului de cuvant al Guvernului Radu Vasile, răspunde premierul insuși.

DESPRE EI... Purtătorul de cuvant, un pompier gata mereu să stingă un incendiu. Bătălia lui se duce, deși nu s-ar crede, mai degrabă cu cel pe care il reprezintă decat cu presa. Pană la urmă, purtătorul de cuvant se reduce la ceea ce ii permite să fie demnitarul pentru care lucrează, spune Adriana Săftoiu. Mint purtătorii de cuvant? "Am cea mai mare desconsiderare pentru aceia care mint", răspunde tranșant Mihnea Constantinescu (purtător de cuvant al Guvernului Roman). Răsvan Popescu (purtător de cuvant al Guvernului Vasile, ulterior al președintelui Constantinescu) spune că nu a mințit decat prin omisiune, trecand sub tăcere lucrurile care nu serveau instituției. Bogdan Baltazar, "pionierul" in materia purtătorului de cuvant, iși amintește un singur caz cand nu a spus adevărul: cand l-a dezinformat Traian Băsescu.

DESPRE DEMNITARI... Experiența cu cei pentru care au ales să lucreze a lăsat fiecăruia urme... Bune sau rele... Răsvan Popescu e de acord că superficialitatea in tratarea problemelor și uneori bravada lui Radu Vasile l-au condus la portretul de "șuetist de bodegă", schițat de Cristian Tudor Popescu. Claudiu Lucaci (purtător de cuvant al Guvernului din 2001 pană in 2003) spune că Adrian Năstase "a confundat conducerea guvernului cu conducerea unei armate", creand structuri paralele in Guvern, tocmai ca să se contraatace. "Viziunea lui despre a conduce e diferită de a noastră. Este un adept al artei războiului, așa cum a prezentat-o Sun Tzu. Lui Adrian Năstase ii place să substituie arta conducerii cu arta războiului, cu alte cuvinte, a conduce nu este doar management, este și un pic de război." Fără perdea, Lucaci o descrie pe Dorina Mihăilescu drept "influența profund negativă" asupra lui Năstase, "un om care iși pierde mințile și vrea să meargă pe o idee fixă pană la moarte", și dezvăluie că strategia DAIS, structura condusă de aceasta, era că primul-ministru trebuie să acapareze piața media...

De partea cealaltă, Corina Crețu, purtătorul de cuvant al președintelui Iliescu, vorbește și ea despre relația lui Năstase cu presa: "Fiecare guvern incearcă să atragă presa de partea sa, satisfăcandu-i unele nevoi. Guvernul oferă in primul rand contracte de publicitate, care inseamnă bani, și orice ziar are nevoie de bani". Cat despre relația cu Cotroceniul, "apăruse, de pe la mijlocul mandatului, un fel de gelozie din partea Guvernului", dar la răcirea relațiilor a contribuit refuzul lui Ion Iliescu de a susține alegerile anticipate, pentru a nu afecta negocierile de aderare. "Sigur că pentru PSD a fost o ocazie pierdută, dar asta e viața, nu le poți avea pe toate."

CUM A FOST DEMIS ROMAN? Primul purtător de cuvant al Președinției de după Revoluție, Alexandru Mironov, dezvăluie și el un episod intersant: cand minerii au intrat in Palatul Cotroceni, "fără să-și lase batele la poartă și amenințand cu moartea", Ion Iliescu ar fi refuzat totuși să accepte schimbarea premierului. "Petre Roman insă iși prezentase demisia. Atunci am făcut un pas in față și le-am spus ziariștilor că președintele a acceptat demisia, ceea ce de fapt nu se intamplase. Ion Iliescu a fost supărat pe mine, pentru că i-am forțat, cumva, mana, dar lucrurile s-au liniștit repede, intr-o săptămana era pace. În realitate, Ion Iliescu voia ca Petre Roman să rămană și să-l propună ca prim-ministru, dar să refacă Guvernul", mărturisește Mironov.

MAZILIT PE CAZ DE METEO DEPENDENŢĂ