Sindicalistii au elaborat un proiect de lege pentru protectia celor care ies din viata sportiva.

Majoritatea sportivilor din Romania se adapteaza extrem de greu in cimpul muncii dupa incheierea activitatii, este concluzia la care a ajuns Blocul National Sindical, care a elaborat un proiect de lege pentru integrarea sociala a sportivilor la sfirsitul carierei, initiativa care isi propune sa le ofere protectie celor care ies din viata sportiva. „O ordonanta la Legea sporturilor le-a permis, in urma cu doi ani, cluburilor, fie ca sint asociatii non-profit, fie ca sint societati comerciale, sa incheie contracte de prestari-servicii, nu contracte individuale de munca, care ii lasa pe sportivi fara pensii. Sint sute de mii de sportivi prestatori de servicii", a identificat una dintre principalele probleme ale sportivilor presedintele BNS, Dumitru Costin.

Legislatie europeana

Prin intermediul Asociatiei Fotbalistilor Amatori si Nonamatori (AFAN), afiliata la BNS, sindicalistul a colaborat cu mai multe institutii europene pentru alinierea la legislatia UE, care ofera protectie sociala sportivilor. „Am vorbit cu presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, cu domnul Bellu, i-am prezentat proiectul. Dinsul s-a aratat interesat de initiativa noastra. Am colaborat si cu asociatiile sindicale europene din care facem parte, in special cu FIFPro, pentru a ajuta pe sportivi sa se integreze. Cunoastem cazuri in care astazi acestia sint vedete ale comunitatilor locale, iar miine isi iau direct statutul de «fosti»", ne-a declarat Dumitru Costin.

Pensie europeana pentru Balint

Protectia sociala in tarile europene este o practica veche. De pilda, fosta vedeta a Stelei Gabi Balint a primit o pensie de aproximativ 800 de euro din partea statului spaniol, in urma unei accidentari in 1993, care i-a pus capat prematur carierei, in timp ce evolua la gruparea iberica Real Burgos. „De pe urma accidentarii am primit timp de zece ani o pensie de la spanioli. S-a considerat accident de munca, n-a avut legatura directa cu sportul. Eu imi plateam contributiile sociale, de sanatate si de asta am primit acesti bani", ne-a precizat Gabi Balint.