Banca Europeana de Investitii (BEI) va lansa in Romania o emisiune de obligatiuni cu valoarea cuprinsa intre 150 si 300 milioane de lei, pe termen de sapte ani, a declarat ieri Henry von Blumenthal, director in departamentul piete de capital al insti
Banca Europeana de Investitii (BEI) va lansa in Romania o emisiune de obligatiuni cu valoarea cuprinsa intre 150 si 300 milioane de lei, pe termen de sapte ani, a declarat ieri Henry von Blumenthal, director in departamentul piete de capital al institutiei financiare, potrivit Mediafax.
Prospectul a fost aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si va fi publicat azi. Titlurile vor avea o maturitate de sapte ani si vor fi emise in conformitate cu legislatia romaneasca, urmand sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti, ceea ce le face accesibile investitorilor autohtoni. Intermediarul emisiunii va fi societatea de brokeraj ABN Amro Securities (Romania), subsidiara a bancii olandeze ABN AMRO, care a intermediat si emisiunea de obligatiuni a Bancii Mondiale pe piata romaneasca in toamna anului trecut, in valoare de 525 milioane de lei. BEI este detinuta de statele membre ale Uniunii Europene si are ca scop promovarea si sustinerea obiectivelor europene - dezvoltare regionala echilibrata si coeziune economica si sociala. Emisiunea va facilita eventuala acordare de credite in lei de catre BEI. Finantarile BEI in Romania au fost de 679 milioane euro anul trecut. De la 1 ianuarie 2007 Romania a devenit actionar al bancii. Obligatiile Romaniei prevad contributii de 42,3 milioane de euro la capitalul subscris al BEI. Oficialii BEI au mai declarat ca banca ar putea acorda Romaniei imprumuturi de peste un miliard euro anual in urmatorii trei ani, depasind valoarea estimata in toamna anului trecut. Biroul BEI in Romania va fi deschis oficial la inceputul lunii iunie. Pe baza programului sau de finantare din 2006, BEI a atras 48 miliarde euro prin emisiuni in 24 de monede nationale diferite. Pentru acest an, si-a anuntat intentia sa lanseze o emisiune de obligatiuni in lei si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Suma emisiunii va depasi 100 de milioane lei, potrivit oficialilor BERD. (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.