Presedintele spune ca demisioneaza in cinci minute de la votarea suspendarii sale in Parlament.

„In situatia in care, in pofida avizului Curtii Constitutionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, in maxim cinci minute de la vot voi demisiona din functie si voi chema in fata electoratului si pe cei care au generat un abuz constitutional", a spus Traian Basescu ieri, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.. Presedintele vrea ca electoratul sa fie cel care, la urne, judeca „cine este mai potrivit: presedintele Romaniei sau «cine stie cine»". Seful statului a precizat ca nu se afla in nici una dintre cele doua situatii stabilite de Constitutie care sa justifice suspendarea sa: inalta tradare sau comiterea de fapte grave prin care incalca legea fundamentala a statului. In opinia sa, „neaflindu-ma in niciuna din aceste doua situatii (...) ce se va intimpla in Parlament este doar o decizie politica si o voi trata ca atare".

Totul pe o singura carte

Presedintele a apreciat totodata ca motivatia Curtii Constitutionale privind avizul negativ la propunerea de suspendare a sa din functie „consacra un presedinte care are obligatia sa fie implicat in realitatile tarii". El a accentuat ca nici unul dintre punctele propunerii de suspendare „nu a fost retinut de Curtea Constitutionala" ca incalcare a Constitutiei. Basescu a fost de parere ca argumentele Curtii Constitutionale confirma ca cei doi ani de mandat pe care i-a avut pina acum sint „in spiritul si litera legii". A plusat, spunind ca ramine valabil sloganul sau din campania electorala, „Pun totul pe o singura carte". Presedintele a catalogat avizul favorabil lui ca pe „un certificat de buna purtare" de la Curtea Constitutionala. El a tinut in mod expres sa fie separate persoana sa de institutii, fiind deranjat ca se vorbeste despre „soarta" lui Traian Basescu, avind in vedere ca „nu este o problema personala". El a evidentiat ca procesul de suspendare „este un gest de interes national, nu personal". „Eu am sufletul impacat in relatia mea cu romanii si cu Constitutia".

Seful statului a spus si ca i se pare „ca este corect ca electoratul sa judece si sa decida cine trebuie mentinut in functie: presedintele Romaniei sau, cine stie, Parlamentul". La finalul declaratiei, presedintele a revenit, spunind ca de fapt s-a referit la „liderii partidelor parlamentare si nu la Parlament".

Teme pentru Guvern

Basescu a reluat tema coruptiei despre care a spus, in urma cu doi ani, ca „sta la masa cu Guvernul". In declaratia de aseara, Basescu a aratat ca „trebuie facute presiuni pentru clarificarea jafului din energie", explicind ca efectul „baietilor destepti, sustinuti de ministrii succesivi ai industriilor", este resimtit de populatie, care plateste cel mai ridicat pret la energia electrica. Seful statului a declarat ca baietii destepti cumpara energia cu 25 de dolari si o revind cu 87, diferenta mergind in buzunarele celor pe care-i incrimineaza. Firma acestora „inseamna doar un birou si un telefon". A reluat teza neregulilor din achizitiile de medicamente, in conditiile in care nu s-au mai organizat licitatii de mai multi ani. A persiflat si noul proiect de construire a unei sosele rapide spre est, in conditiile in care aceasta exista, dar a punctat ca „prioritatea Romaniei este sa se conecteze la Europa".