Nu-i pare rău că a plecat din țară pentru că i s-a șoptit că vor fi terminați chiar și fizic dacă nu iși intrerup activitatea. Din ’74 au fost interziși definitiv. Astăzi, liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, sărbătorește 60 de ani.

"M-am decis să țin steagul singur...""Am avut un an plin de activitate, cu eforturi și realizări mari pe plan artistic, dar și plin de decepții. Sunt foarte decepționat de ceea ce se intamplă. Ne este foarte greu să activăm in Romania. Ne este greu să asigurăm existența formației din formație. Norocul este că băieții sunt foarte talentați și au și proiecte individuale. Anul acesta ne-am propus să facem un fel de istorie a Romaniei, acea Ante-Miorița pe care am anunțat-o deja de o vreme și la care am inceput deja să lucrez. Lucrăm foarte intens la un fel de musical instrumental pentru Dan Puric și mă bucur foarte mult de această colaborare. Ni s-a cerut pentru prima dată un disc in limba engleză. Vreau să mă ocup cat mai intens de formațiile tinere de care am promis că mă voi ocupa. În luna mai voi fi in țară, vom avea două concerte. Îmi doresc să am destulă energie să le rezolv pe toate ca și pană acum.

«În umbra marelui urs» este piesa in măsură a caracteriza cel mai bine viața mea. Vin după 30 de ani acasă și aceiași comuniști care ne-au fugărit pe vremuri sunt astăzi marii capitaliști, dar de data asta ne iau in brațe și ne pupă. Cred că melodiile noastre au rezistat severului examen al timpului pentru că nu au fost legate de vreo modă oarecare. Nu le poți incadra in nici un fel de modă și acest lucru mi se reproșează de către cei de la radio. Se pare că lumea ne crede. Una din calitățile noastre cele mai importante este credibilitatea. De multe ori am fost tentat să renunț la cariera mea, pentru că am avut foarte multe decepții. Gandul la cei de acasă m-a remontat intotdeauna. Am avut un contact teribil cu publicul. Mi-am dat seama ce importanță am avut pentru ei și cat de importanți sunt ei pentru mine. Marele meu regret este că conjunctura nu a făcut să putem impune ceea ce facem și pe plan internațional. M-aș fi bucurat ca autoritățile romane să ne recunoască valoarea și să ne trimită la intalnirile internaționale unde trebuie ținut steagul. Nu s-a intamplat nici pană astăzi acest lucru, și atunci m-am decis să țin steagul singur...

În adolescență, visam să ajung lider, să pot să creez. Am inceput foarte devreme cu muzica și imi doream să fiu liber, să pot crea fără constrangeri. Nu știam ce inseamnă comunismul. Dacă nu
mi-a plăcut comunismul, nu-mi place nici capitalismul. O spun sincer, fără nici un fel de temere. Acum visez la o lume care să se ințeleagă, la oameni care să se iubească unul pe altul."