Liderul PSD, Mircea Geoană, l-a acuzat ieri pe președintele Băsescu că a cerut serviciilor de informații date compromițătoare despre judecătorii Curții Constituționale, date pe care le-a folosit pentru a influența decizia magistraților asupra propunerii de suspendare a șefului statului.


"Traian Băsescu a solicitat SRI, SIE și unității militare 0962 a MAI informații compromițătoare pe care aceste instituții le dețin asupra judecătorilor Curții", a susținut ieri liderul PSD, Mircea Geoană, precizand că "dovada acestei imixtiuni nepermise și a poliției politice pe care Traian Băsescu o practică" o reprezintă două note olografe aparținand primului adjunct al directorului SRI, Florian Coldea. Potrivit lui Geoană, Coldea a dispus verificarea in baza de date a Serviciului informații despre judecătorii Ion Predescu, Nicolae Cochinescu și Aspazia Cojocaru, care au fost prezentate șefului statului. Geoană, care a prezentat copia celor două note, a susținut că deține și originalul și că va solicita o expertiză grafologică pentru a nu exista nici un dubiu. "Este un fapt de o gravitate extremă care a condus la vicierea deciziei Curții anunțată ieri. Asta face SRI la dispoziția președintelui Romaniei. Influențează și folosește date compromițătoare din trecutul judecătorilor pentru a le influența decizia și avizul", a arătat Geoană. PSD a cerut demisia de onoare a președintelui Băsescu, precum și a conducerii SRI. Totodată, liderul PSD a cerut punerea sub acuzare de către Parchetul Militar a prim-adjunctului SRI și a celor care au colaborat la "acest act de poliție politică". Geoană a mai cerut demisia judecătorilor Curții dacă CNSAS constată că aceștia au făcut poliție politică și inființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice faptele prezentate. De asemenea, considerand că in urma șantajului șefului statului decizia Curții Constituționale a fost viciată, Geoană le-a cerut judecătorilor să reanalizeze propunerea de suspendare din funcție a lui Băsescu.

ȘEDINŢĂ-FULGER. La scurt timp după ce Geoană a făcut aceste dezvăluiri, parlamentarii din Comisia SRI s-au reunit intr-o ședință fulger. Înaintea acestei ședințe, la care au fost invitați directorul SRI și prim-adjunctul său Florian Coldea, George Maior a declarat că "nu a existat nici un moment din partea președintelui Romaniei solicitări de asemenea informații. Să fie foarte clar". El și-a exprimat și dezamăgirea că se incearcă atragerea Serviciului in zona politică. Un răspuns similar a venit și din partea SIE. "Menționăm că președintele Romaniei nu a solicitat și nu i-au fost transmise astfel de date", se precizează intr-un comunicat de presă al SIE. Și Curtea Constituțională a respins acuzațiile. "Curtea Constituțională nu poate fi influențată sub nici o formă in soluționarea cauzelor cu care este investită, asupra nici unuia dintre membrii săi nefiind exercitate presiuni de către autoritățile publice, partide politice, organizații ale societății civile ori reprezentanți ai acestora".

CONTRAATAC PREZIDENŢIAL. Șeful statului a respins aseară acuzațiile lui Geoană, acuzandu-l pe acesta că este "iresponsabil" și "diversionist" in incercarea de a manipula, de a "discredita un aviz legal, constituțional al Curții Constituționale, pentru a incerca să justifice de ce in avizul Curții nici una din acuzațiile domniei sale nu au fost considerate incălcări ale Constituției". El a dat asigurări că nu a făcut "nici o intervenție la nici unul din judecătorii Curții Constituționale pentru a da o soluție sau alta la documentul pe care Parlamentul l-a inaintat Curții Constituționale", că nu a vorbit cu judecătorii Predescu, Cochinescu și Cojocariu niciodată de la inițierea demersului de suspendare, in schimb l-a sunat ieri pe președintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secașiu, care i-a confirmat că Ion Predescu a fost urmărit, nu turnător, și are certificat că nu a făcut poliție politică, in timp ce Aspazia Cojocaru nu a participat la deliberarea Curții tocmai pentru că are un verdict de poliție politică. Iar de la SRI, șeful statului ar fi aflat că nu există nici un dosar al judecătorilor Curții Constituționale care să se mai afle la SRI.

CUTREMUR DE 8 GRADE. Premierul Tăriceanu a declarat că dacă se adeveresc afirmațiile președintelui PSD, Mircea Geoană "decizia de ieri incepe să fie inconjurată de numeroase și grave semne de intrebare. Este un lucru care, dacă se confirmă, este ceva de categoria cutremur de gradul 8 pe scara Richter".

VOICULESCU ÎI APĂRĂ PE PROFESIONIȘTII DIN SERVICIILE SECRETE