Candidaturile lui Sever Voinescu-Cotoi (pentru postul de ambasador al Romaniei in SUA) și Lucian Leuștean (pentru Slovacia) au primit aviz negativ ieri, in cadrul comisiilor parlamentare de politică externă.

Nominalizarea lui Sever Voinescu pentru Washington a provocat controverse incă de la inceput, acesta fiind cunoscut ca un susținător al președintelui Traian Băsescu, relatează Mediafax. Într-o situație similară s-a aflat și ziaristul Traian Ungureanu, nominalizat pentru postul de ambasador la Londra, și el un cunoscut susținător al președintelui. Respingerea lui Voinescu a fost explicată ieri de președintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană, prin faptul că ar fi o greșeală ca ambasadori ai statului roman să fie trimiși din sfera selecției politice tocmai acum, in acest moment politic atat de agitat.

Avizul comisiilor este consultativ, decizia finală aparținand șefului statului.
Promisiuni. La audierea in Parlament cu ocazia investirii Cabinetului Tăriceanu restructurat, noul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat că va revizui lista ambasadorilor propuși de fostul ministru de Externe. "Voi revedea lista de ambasadori. Nu pot să vă spun mai mult. Am idee cum a fost constituită", a spus atunci Cioroianu. În opinia sa insă, sunt de ințeles și anumite propuneri venite dinspre președinte.