Ségolène Royal, Partidul Socialist

* Economie, impozite: Reducerea deficitului public prin micsorarea taxelor.

* Somaj, salarii: Marirea salariului minim cu 20%, pina la 1.500 de euro pe luna. Plata a 90% din salariu pentru cei concediati.

* Sanatate, pensii: Asistenta medicala gratuita pentru tinerii intre 16 si 25 de ani. Indexarea pensiilor cu 5%. Reforma companiilor publice.

* Imigratie, politica interna: Acordarea dreptului la cetatenie dupa 10 ani de rezidenta legala. Tabere cu regim militar pentru internarea tinerilor delincventi.

* UE, politica externa: Referendum pentru o noua constitutie europeana. Favorabila aderarii Turciei la UE si unei initiative de pace a UE in Orientul Mijlociu. Critica politica SUA in Irak.

* Costurile politicilor: 35-63 de miliarde de euro.

François Bayrou, Uniunea Franceza pentru Democratie

* Economie, impozite: Stergerea deficitului bugetar in trei ani. Micii intreprinzatori vor primi 20% din contractele publice.

* Somaj, salarii: Incurajeaza crearea locurilor de munca prin angajarea a doi muncitori, fara impozite.

* Sanatate, pensii: Sistem de pensii bazat pe puncte, din care cistiga cei care lucreaza mai mult. Indexarea pensiei minime.

* Imigratie, politica interna: Prevenirea imigratiei in tarile de origine. Instituirea de pedepse minime pentru infractiuni repetate.

* UE, politica externa: O constitutie „mai transparenta", supusa referendumului. Parteneriat privilegiat UE-Turcia. Rezistenta in fata presiunilor SUA.

* Costul politicilor: 21-28 de miliarde de euro.

Nicolas Sarkozy, Uniunea pentru Miscarea Populara

* Economie, impozite: Reducerea datoriilor. Reducerea impozitelor cu 50%. Reducerea impozitelor pe mosteniri. Majorarea TVA.

* Somaj, salarii: Anularea programului saptaminal de 35 de ore.

* Sanatate, pensii: Cresterea costurilor serviciilor medicale. Favorizeaza pensionarea timpurie.

* Imigratie, politica interna: Crearea unui minister al imigratiei si identitatii nationale. Tinerii delincventi vor presta servicii in folosul comunitatii.

* UE, politica externa: Se opune unui nou referendum pentru constitutia UE. Se opune aderarii Turciei. Relatii apropiate cu SUA.

* Costul politicilor: 32-74 de miliarde de euro.