Gil Dobrica (61 de ani) a murit ieri, in jurul pranzului, in locuinta surorii sale din Craiova, care il ingrijea de cand boala devenise grea. Suferea de guta cronica si pneumonie dubla, in ultimele zile fiind imobilizat la pat.
Nascut la Dabuleni (judetul Dolj), Gil Dobrica a avut opt frati. La 14 ani s-a mutat la Craiova, unde a urmat o scoala de meserii, devenind strungar. Pe la 17 ani a inceput sa cante la clubul Uzinei "7 Noiembrie" din Craiova, abordand un repertoriu de piese rock, soul, jazz si swing. A cantat mai mult prin cluburi, dar a facut si liceul la seral. In anii '60 si-a descoperit idolul, cantaretul Ray Charles, ale carui piese le-a cantat toata viata. In '70 a venit in Capitala si a inceput colaborarea cu trupa Sfinx. A cantat in baruri celebre la acea vreme - Atlantic, Continental, Athčnče Palace, Doina. A cantat o vreme si cu cenaclul Flacara, condus de Adrian Paunescu. Dupa 1989, concertele lui Gil Dobrica s-au rarit, atat din cauza bolii de care suferea, cat si din cauza faptului ca nu au mai existat mari turnee. A jucat si in filme, dar memorabila a ramas aparitia din "Nea Marin miliardar", la fel cum intreaga-i cariera ii este identificata cu piesa "Hai acasa" sau celebrul pas de dans pe care l-a creat si-i poarta numele.
Gil Dobrica va fi inmormantat maine, la cimitirul Ungureni din Craiova, a declarat Andrei Stanica, stranepotul artistului, citat de Mediafax.
Dumnezeu sa-l odihneasca!