Începand din 26 aprilie și pană la 4 mai, Banca Europeană de Investiții (BEI) va vinde obligațiuni in valoare de 150 pană 300 de milioane de lei, prin ofertă publică in Romania, potrivit prospectului de ofertă.


Obligațiunile vor fi listate la Bursa de Valori București (BVB), urmand exemplul Băncii Mondiale. Titlurile sunt scadente la 10 mai 2014 și poartă o dobandă de 7%, plătibilă anual. Vor fi vandute la un preț de 100,25% din valoarea nominală de 100 de lei/obligațiune.


CLASIFICARE. Emisiunea BEI este a doua emisiune de obligațiuni de la noi clasificată cu ratingul maxim "AAA", de către agențiile de evaluare financiară, după cea a Băncii Mondiale. Ca și in acest caz oferta BEI este intermediată de grupul ABN Amro Romania. Odată listată la Bursă, BEI va amplifica activitatea in ringul de obligațiuni, așa cum s-a intamplat și cu titlurile Băncii Mondiale. BEI este interesată să emită in Romania obligațiuni in lei pentru a acorda credite pentru proiectele romanești. Banca este deținută de statele membre ale Uniunii Europene.

Între 1990-2005, BEI a acordat Romaniei credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari și de 679 milioane de euro numai anul trecut.