Mii de evrei din toata lumea, multi dintre ei infasurati in drapele israeliene alb-albastre, au marsaluit luni intre doua foste lagare naziste din Polonia - Auschwitz si Birkenau - in cadrul Marsului celor Vii, pentru a comemora victimele Holocaustului si a sarbatori existenta statului evreu, relateaza Rompres.
Marsul celor Vii, programat sa coincida cu Ziua Rememorarii Holocaustului, a reunit mai ales adolescenti evrei din intreaga lume pentru a comemora cele sase milioane de victime ale Holocaustului si pentru a inculca angajamentul de toleranta si devotament fata de statul Israel.
Milioane de evrei au pastrat un moment de reculegere in memoria victimelor Holocaustului si in Israel, unde actiunile de rememorare au inceput inca de duminica seara. Intreaga zi, posturile de radio si televiziune si-au adaptat transmisiile, difuzand documentare si muzica sobra, precum si interviuri cu supravietuitori. In scoli au fost oficiate servicii de rememorare, locurile de distractii au fost inchise, iar drapelele au fost coborate in berna.
Reprezentantul Vaticanului in Israel, Arhiepiscopul Antonio Franco, a participat ieri la ceremonia de Comemorare a Holocaustului, punand in acest fel capat vagii tensiuni dintre Vatican si Muzeul Holocaustului, cauzate de un text existent in muzeul "Yad Vashem", considerat jignitor pentru catolici. Este vorba de o fotoexplicatie pusa langa imaginea Papei Pius al XII lea in care se arata ca Sfantul Parinte ar fi pastrat tacerea asupra Holocaustului.
PNTCD isi exprima solidaritatea fata de Comunitatea Evreiasca din Romania si de pretutindeni cu ocazia comemorarii Holocaustului, se arata intr-un comunicat remis ieri de acest partid. "Este un moment de amintire si de reculegere pentru victimele civile din Al Doilea Razboi Mondial si un mesaj dat impotriva oricaror tendinte dictatoriale si de discriminare oricum si oricand s-ar manifesta acestea", se apreciaza in comunicatul semnat de prim-vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu. (D.E.)